Afbeelding
Foto:

Scholieren De Passie maken Wierden stukje schoner

WIERDEN - 'Jong geleerd is oud gedaan' zegt het bekende spreekwoord. Dit gaat hopelijk ook op voor het schoon houden van de openbare ruimte. Wellicht hebt u ze deze week ook in actie gezien; leerlingen van De Passie gingen aan de slag om de school en omgeving op te ruimen.

Deze hele week kregen de tweede klassen van middelbare school De Passie les en activiteiten rond het thema zwerfafval. De hoop is dat dit hen zal bewegen om als volwassenen ook actief bij te dragen aan een schone omgeving. Veel leerlingen hebben al een grote passie op het gebied van duurzaamheid en klimaatverandering, maar op lokaal niveau valt er ook nog wel winst te behalen. Zonder dat we direct het opgeheven vingertje hanteren, maar middelbare scholieren staan toch nog vaak bekend om zwerfafval die ze achterlaten op 'snoeproutes' en dergelijke.

Voorlichting
Maandag begon de thema-week met een bezoek van de Buitengewoon Opsporings Ambtenaar (BOA) van de gemeente Wierden. Deze vertelde de tweedeklassers over de gevolgen van zwerfafval op straat gooien. Naast dat dit slecht is voor het milieu riskeert men hiermee ook een boete. Helaas zijn het zeker niet alleen jongeren die zich hier schuldig aan maken. Zo komt asociaal gedrag qua afval ook voldoende voor bij volwassenen die beter horen te weten. Een concreet voorbeeld is bijvoorbeeld het bijplaatsen van afval bij de ondergrondse containers of het dumpen van grof afval in het buitengebied.

Opruimactie
Dinsdag staken de leerlingen zelf de handen uit de mouwen door afval op te ruimen in de omgeving van de school. Zo leren ze hoe ze zwerfafval kunnen voorkomen en geven ze zelf het goede voorbeeld. Het maakte ook duidelijk dat er ondanks de duurzame aandacht nog te veel afval op straat ligt. De gemeente Wierden zet zich in voor een schone en nette gemeente waar het prettig is te verblijven. Dit kan de gemeente niet alleen. Daarom zoekt zij samenwerking met inwoners, bedrijven, scholen en verenigingen. Het zwerfafvalprogramma van middelbare school De Passie is hier een mooi voorbeeld van. De Passie heeft voor deze opruimactie zelf het initiatief genomen.