Afbeelding
Foto:

Buurtpreventie via Whatsapp is populair en effectief

TWENTE - Bijna elke wijk heeft wel z'n eigen buurtpreventie-app. Een handig middel om de buurt een beetje veiliger te maken. Maar het is ook een bron van ergernis als de app wordt gebruikt voor andere doeleinden.

De buurtpreventie-apps groeien als paddestoelen uit de grond de laatste jaren. Ze zijn de digitale opvolger van iets dat in het verleden heel gewoon was: men wist wat er speelde en hield een oogje in het zeil. Dit fenomeen is de laatste tijd wat verdwenen, maar via een Whatsappgroep voor buurtbewoners komt dit gevoel weer een beetje terug. Opvallende of verdachte zaken zijn razendsnel bekend bij iedereen, waardoor bijvoorbeeld inbrekers minder succesvol zijn in straten met buurtpreventie.

Dalende cijfers
Buurtpreventie via Whatsapp blijkt ook daadwerkelijk effectief. Vanuit het hele land komen dalende cijfers als het gaat om inbraak in buurten waar buurtpreventie is. In sommige gevallen worden inbrekers op heterdaad betrapt of gesignaleerd nog voordat ze hun slag kunnen slaan. Maar het is ook gebleken dat buurten waar zichtbaar buurtpreventie is, eerder worden overgeslagen door inbrekers. Dit kan daarom aangegeven worden speciale met stickers en verkeersborden in de buurt. Veel buurten in Nederland hebben inmiddels zo'n appgroep.

Verdachte situaties
Ook de gemeente Wierden stimuleert het gebruik van dit soort buurtapps. Op de website van de gemeente vindt men een overzicht van de wijken die zo'n app hebben. Ook hanteren ze duidelijke spelregels voor de buurtsapps in de regio: De SAAR-methode: Signaleer, alarmeer (de politie), app en reageer. Dit reageren kan op heterdaad zijn. Belangrijk is om hierbij de rust te bewaren en geen gevaarlijke situaties te creƫren. Het is eventueel mogelijk om meerdere buurtgenoten polshoogte te laten nemen bij een verdachte situatie. Een overzicht van de buurtapps in Wierden vind je hier: www.consumentenbond.nl/beveiligingscamera/whats-app-buurtpreventie