Afbeelding
Foto:

Geld voor toekomst-bestendige dorpscentra

WIERDEN - De gemeente Wierden sluit zich aan bij het Overijsselse project Stadsbeweging. Het doel is om te komen tot gezellige, toekomstbestendige dorpscentra voor Wierden en Enter.

Beide dorpscentra kampen met uitdagingen voor de leefbaarheid en levendigheid. Ook hier is leegstand zichtbaar en de centra zijn niet zo levendig qua activiteiten als men graag zou willen. Zeker in tijden van teruglopend winkelaanbod is het belangrijk om juist mensen naar de centra te lokken om voorzieningen en winkels rendabel te houden. De inwoners hebben baat bij een levendig centrum - maar ze moeten er ook zélf eens wat vaker komen en wat meer euro's uitgeven.

Stadsbeweging
Omdat deze constateringen ook opgaan voor praktisch iedere andere gemeente in Overijssel werd het overkoepelende project Stadsbeweging opgezet door de Provincie Overijssel. Leegstand zorgt voor verpaupering en jaagt mensen weg uit kernen. Bij de Stadsbeweging worden lokale goede ideeën ingezameld in de brede zin om hier mee aan de slag te gaan. Zo ziet de Stadsbeweging niet leegstand, maar juist 'kansenpanden'. In diverse gemeenten zijn al leuke invullingen gevonden om leegstaande panden aan te pakken; zo werd in Enschede een leegstaand bankpand omgetoverd tot appartementencomplex, verschenen er pop-up winkels in diverse Twentse gemeenten en in Oldenzaal werd een leegstaand pand ingezet als uitvalsbasis voor de Stadsnoabers, die samen werken aan een levendige binnenstad. Een model dat ook voor Wierden kansen zou kunnen bieden.

Praat mee
De Provincie Overijssel stelt in totaal 150.000 euro beschikbaar voor dit project. Hiermee zal onder meer een centrummanager aangesteld worden die samenwerking tussen ondernemers moet bevorderen, leegstand tegengaat en activiteiten in gang zet om meer bezoekers aan te trekken. Daarnaast zullen stadscafé's gehouden worden waar inwoners mee kunnen praten en er komt een stadscheque van 2.500 euro waarmee kleinere goede ideeën uitgevoerd kunnen worden. De gedachte is dat inwoners vaak zelf hele creatieve suggesties hebben waar goed draagvlak voor te vinden is in de brede gemeenschap.