Afbeelding
Foto:

Schoolkinderen gaan hun omgeving opruimen

WIERDEN - Jong geleerd is oud gedaan. Het spreekwoord is voor veel zaken toepasbaar en hopelijk ook voor het opruimen van zwerfafval. Er ligt namelijk nog te vaak afval op straat en in de natuur. Veel mensen gooien dit maar van zich af - jong én oud - zonder stil te staan bij de overlast en natuurschade die dit veroorzaakt. Volgende week vrijdag gaan in ieder geval de basisschoolleerlingen het goede voorbeeld geven.

Op zaterdag 23 maart is de landelijke Opschoondag; een dag waar zoveel mogelijk mensen aan de slag gaan om gezamenlijk hun buurt en omgeving een stukje mooier te maken. Een dag eerder, vrijdag 22 maart, gaan de leerlingen van de basisscholen aan de slag. Het gaat dan om zo'n 120 leerlingen uit de groepen 7 en 8 van vijf scholen in Enter, Hoge Hexel en Wierden. Ook de leerkrachten van de scholen doen mee met deze grote voorjaarsschoonmaak in de omgeving van de school. Om het opruimen zo veilig mogelijk te laten verlopen krijgen de leerlingen en docenten hesjes, handschoenen, prikkers en natuurlijk vuilniszakken. Wethouder Richard Kortenhoeven gaat dan ook langs de scholen om een ochtend mee te prikken en de leerlingen aan te moedigen.

Voorlichting
Naast het prikken van zwerfafval krijgen de leerlingen natuurlijk ook een stukje voorlichting in de klas. Aan de hand van een speciaal lespakket 'Aan de slag met afval!' leren zij over het belang van opruimen en de schadelijke effecten die zwerfafval heeft. Er zit ook een spelelement in; de leerlingen kunnen ook diverse spellen spelen over het thema zwerfafval. De hoop is dat de voorlichting en het opruimen zich erin vertalen dat in ieder geval deze leerlingen niet meer zomaar afval in de natuur en op straat gooien. En dit dan ook als volwassenen niet meer doen.

Help mee
De gemeente hoopt natuurlijk dat ook veel volwassen Wierdenaren hun handen uit de mouwen willen steken op vrijdag 22 of zaterdag 23 maart. Samen de buurt opruimen zorgt niet alleen voor een net resultaat, het kan ook gewoon een leuke manier zijn om met de buren in contact te komen. En als iedereen een beetje doet, is het resultaat straks een zeer schone gemeente.