Afbeelding
Foto:

Samen saneren tegen een redelijk tarief

WIERDEN - De komende jaren moet nog veel gebeuren om heel Nederland asbestvrij te krijgen. Hoewel het als bouwmateriaal al geruime tijd niet meer gebruikt mag worden, zijn er toch nog veel panden waar asbest in verwerkt zit. Bijvoorbeeld in daken, waar het als brandwerend materiaal toegepast is. Met ingang van 2024 is het echter verboden om een asbesthoudend dak te hebben. Burgers zijn zélf verantwoordelijk voor het saneren hiervan.

Overijssel was de afgelopen jaren weliswaar koploper in het proactief saneren van asbesthoudende daken bij agrarische bedrijven en grotere objecten, maar voor de particulier valt er nog veel winst te behalen. Elke eigenaar van een asbesthoudend dak is namelijk zelf verantwoordelijk voor de vervanging, waarbij daken groter dan 35 vierkante meter door een gespecialiseerd bedrijf gesaneerd moeten worden. Daken kleiner dan 35 vierkante meter mag u wel onder voorwaarden zelf vervangen. Tsja, dan hoort u als inwoner natuurlijk al de euro's uit de portemonnee vliegen, waardoor de sanering nog niet echt op gang komt.

Kan goedkoper
Toch kunnen de kosten best meevallen, zo toonden diverse collectieve saneringsprojecten aan. Zo wist de Duurzaamheidsvereniging Groen Gebogen uit Dalfsen veel te besparen. In mei vorig jaar werd een actiedag gehouden met 60 gesaneerde daken op één dag. In totaal werd zo'n 800 vierkante meter aangepakt.

Informatiebijeenkomsten
Komende week worden twee informatiebijeenkomsten gehouden over collectieve asbestsanering. Deze worden op 11 maart in de omgeving van Zwolle gehouden, 14 maart in de omgeving Hengelo. In de avonduren van 19.00 tot 21.30 uur. Aanmelden kan via asbest@overijssel.nl