Afbeelding
Foto:

Afwisselende mountainbikeroute vergt veel onderhoud

WIERDEN - Wierden heeft sinds begin 2014 een eigen mountainbikeroute. De MTB-route Wierden is aangelegd rondom Wierden en bestaat uit leuke en technische singletracks die onderling verbonden zijn via verharde paden. De route trekt mountainbikers uit de hele regio.

De Wierdense mountainbikeroute biedt ieder wat wils. Er is een lange ronde van circa 37 kilometer, maar de ronde is wat in te korten tot circa 32 kilometer. Voor wie zich heerlijk wil uitleven op de mountainbike, dan kan dit hier dus perfect. Globaal loopt de lange route via: de Wendel, Stouwevijver, De Weuste, Het Lageveld, het Vossenbos, Bungalowpark Hoge Hexel, Erve Meijerinksberg/Schietbaanweg, Oude Tolweg, Nottermorsweg, De Grimberg, Ypelo, het Zuidbroek en Almelosestraat. Eigenlijk kun je overal starten met de route en er is een goede bewegwijzering met de gebruikelijke bordjes voor mountainbikeroutes.

Onderhoud
Het is allemaal prachtig, zo'n mooi aangelegde route maar dat vergt tevens ontzettend veel onderhoud. Veelal met graafmachine en tractor bij de hand. Coƶrdinatoren Johan Krake (onderhoud) en Henk Bloemert (nieuwe trajecten) zetten zich, samen met een aantal enthousiaste vrijwilligers, bij weer en wind in om het geheel goed begaanbaar te houden. Ze ontwikkelen nieuwe tracks, zorgen voor nieuwe aanplant, het opbrengen van zand en verwijderen van takken en andere obstakels op de route. Daarnaast moeten er goede afspraken zijn met de grondeigenaren langs de route "We zijn nu druk bezig met de Spackler track en dat schiet al mooi op. Een heel mooi project. De track wordt hier verlegd, we creƫren bochten en hoogteverschillen in de route. We planten nieuwe boompjes en bremstruiken. Op die manier wordt het een mooi laantje. Alles in het teken van duurzaamheid en groen en verfraaiing van het landschap", meent Bloemert.

Enthousiasme
"Alle samenwerkende partijen aangaande de MTB route zijn enthousiast. De grondeigenaren, de gemeente, Het Lageveld, regio Twente en natuurlijk de vrijwilligers", vult Krake aan. Ze vertellen dat het onderhoud vaak seizoensgebonden is. Met name in de zomermaanden wordt er gemaaid langs de route en in herfst- en winterperiode takken en blad opgeruimd. Om ongevallen te voorkomen, wordt er actief aan de veiligheid gewerkt. Bijvoorbeeld bij de Schietbaan zijn er extra geleiders geplaatst. "De Almelose Tour Vereniging Ruiten Drie, die jaarlijks de route gebruikt voor de Lageveld Tour, heeft toegezegd dat de onderhoudsploeg haar busje mag gebruiken als vervoer tijdens de onderhoudswerkzaamheden.", aldus voorzitter Henk ter Harmsel van stichting MTB-route Wierden.