Afbeelding
Foto:

Subsidies voor kunst- en cultuurprojecten

WIERDEN - Kunst en cultuur spelen een belangrijke rol in de gemeenschap en de ontwikkeling van jongeren. De gemeente stimuleert kunst- en cultuurprojecten dan ook graag. Vanuit de regering is er de laatste jaren flink bezuinigd op deze sector, maar de gemeente Wierden laat weten subsidies uit te geven voor veelbelovende projecten.

Het beoordelen van projecten en verstrekken van subsidies doet de gemeente via het Lokaal Cultuurfonds. Projecten die bijdragen aan de leefbaarheid of onderscheidend genoemd kunnen worden, komen in aanmerking voor een eenmalige financiële bijdrage van de gemeente. Hiermee kunnen bijvoorbeeld concerten, dorpsfeesten of culturele tradities worden georganiseerd waar inwoners actief bij betrokken worden. De gemeente ziet dit soort evenementen als een positieve toevoeging aan de leefbaarheid in de regio en wil daarom kansen benutten om dergelijke activiteiten mogelijk te maken. Wie een realistisch plan heeft voor een leuk evenement voor in de regio kan dus het plan indienen bij de gemeente en zo kans maken op een financiële bijdrage.

Actief betrekken
De gemeente geeft aan dat de subsidies zijn bedoeld om inwoners actief te betrekken bij dergelijke projecten en hun omgeving. Om de leefbaarheid in een gebied te verbeteren is inzet van iedereen nodig en welkom. Met kunst- en cultuurprojecten kan iedereen z'n steentje bijdragen voor de maatschappij. Dankzij de subsidie hoeven financien geen belemmering te zijn. Het staat iedereen vrij om een project in te dienen bij het cultuurfonds.

Beoordelen
De gemeente beoordeelt vier keer per jaar de ingezonden ideeën. Hierbij wordt gekeken of het evenement haalbaar is en van toegevoegde waarde is voor de gemeenschap. Als dit het geval is, krijgt het project akkoord en volgt er een financiële bijdrage om het plan te realiseren. Een belangrijk detail is wel dat het project niet gestart mag zijn als de beoordeling nog loopt. Achteraf declareren bij de gemeente is dus geen optie. Het is daarom belangrijk om een project ruim van te voren in te dienen, afhankelijk van de eerstvolgende beoordelingsronde. Voor dit jaar worden aanvragen beoordeeld op 1 mei, 1 september en 1 november.