Afbeelding
Foto:

Wie wordt de nieuwe burgemeester van Wierden?

WIERDEN - Op 24 mei neemt Henk Robben officieel afscheid als burgemeester van de gemeente Wierden. De sollicitatieprocedure voor de opvolger van Robben is in volle gang. Door de vacature voor het burgemeesterschap van Wierden hebben maar liefst 39 personen bij de Commissaris van de Koning aangegeven dat zij Robben willen opvolgen.

De sollicitatietermijn liep van 31 januari tot 22 februari en 11 vrouwen en 28 mannen, variƫrend in leeftijd van 40 tot 62 jaar, hebben gereageerd op de vacature. Daarvan hebben of hadden 28 kandidaten een hoofdfunctie in het openbaar bestuur. Ook is bekend gemaakt dat 11 kandidaten lid zijn van de VVD, 6 van het CDA, 4 van D66, 4 van de PvdA, 4 van GroenLinks, 4 van de CU, 1 van de SGP en drie kandidaten zijn lid van een lokale partij.

Vervolg
Nu gaat er gekeken worden naar in hoeverre de kandidaten voldoen aan de profielschets die door de gemeenteraad op 29 januari is vastgesteld. In het profiel staat onder andere dat de nieuwe burgemeester respectvol, daadkrachtig moet zijn, lef moeten tonen en het voortouw moet durven nemen. Ook het stimuleren van anderen is een vereiste en verder wordt er gezocht naar een burgemeester die sociaal, betrokken en deskundig is. Ook de inwoners van de gemeente Wierden hebben een lijst met wensen. Grotendeels komt die lijst overeen met wat de gemeenteraad als vereisten zag, maar de inwoners hebben ook te kennen gegeven dat zij het belangrijk vinden dat de nieuwe burgemeester openbare orde en veiligheid het belangrijkste moet vinden, dat zij de voorkeur geven aan een informele burgemeester met een warme persoonlijkheid en dan het liefst ook nog eentje die te boek staat als een vernieuwer met lef. Ook is het nu tijd voor het voeren van sollicitatiegesprekken. Uiteindelijk zal de raad de beste kandidaat bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voordragen.