Afbeelding
Foto:

Vraag op tijd een lintje aan!

WIERDEN - Onze gemeente telt een groot aantal mensen die zich belangeloos inzetten voor de lokale gemeenschap. Het zijn de mensen die vaak op de achtergrond, dag in, dag uit, actief zijn. Vrijwilligers bij de sportclubs, bestuursleden van muziekverenigingen, de vaste bestuurder van de buurtbus die al jaren zijn rondjes rijdt... allemaal onmisbaar. Maar ook zij verdienen zéker een stukje waardering.

Naar goed gebruik mogen gemeenten ieder jaar weer vele lintjes uitreiken aan verdienstelijke inwoners. Maar om de lintjes ook echt een bijzondere vorm van waardering te houden, komt lang niet iedereen zomaar in aanmerking. Om de toekomstige ontvangers van Koninklijke Onderscheidingen goed door te lichten is tijd nodig. Wie graag iemand wil nomineren om een Koninklijke Onderscheiding te ontvangen op Koningsdag, moet wel op tijd denken aan de nominatie. De gemeente Wierden spoort iedereen aan om deze aanvraag uiterlijk 1 mei in te dienen. Aanvragen na die datum worden pas in 2021 gehonoreerd.

Vereisten
Om in aanmerking te komen voor een Koninklijke Onderscheiding moeten ontvangers wel aan enkele eisen voldoen. Zo moet men minimaal 15 jaar actief zijn geweest als vrijwilliger. Maar tegenwoordig zijn ook andere factoren erg belangrijk. Zo kijkt men niet meer alleen naar het aantal jaren, maar ook andere, brede verdiensten die iemand heeft gehad voor de maatschappij. Bij het aanvragen van een lintje moet de persoon die u nomineert namelijk ook een uitgebreide motivering meesturen. Hoe meer gegevens, hoe beter de kans dat een onderscheiding toegekend zal worden.

Het proces
Voor u een aanvraag indient is het verstandig om wel even contact op te nemen met het kabinet van de burgemeester Dan kunt u in grote lijnen aangeven of de verdiensten kans maken op een Koninklijke Onderscheiding. Dit kan via 0546-580 880. Vervolgens vult u de aanvraag in. Na een eerste beoordeling door de gemeente volgt het advies van de Commissaris van de Koning, gevolgd door een advies van het Kapittel voor de Civiele Orden, waarna uiteindelijk het Koninklijk besluit volgt.