Afbeelding
Foto:

Gemeente verduidelijkt regels hondenpoep

WIERDEN - Hondenpoep blijft één van de grootste ergernissen in de openbare ruimte. De gemeente en handhavers zijn altijd druk bezig om mensen te wijzen op de regels én boetes uit te schrijven bij overtreden. Een gewaarschuwd Wierdenaar telt voor twee...

Overal binnen de gemeentegrenzen van Wierden geldt een opruimplicht. Ook wanneer u in een losloopgebied loopt blijft u zelf verantwoordelijk om de poep op te ruimen. U kunt dit in een zakje deponeren in de gemeentelijke afvalbak, speciale hondenpoepbakken of in de eigen grijze container. Om het opruimen zo makkelijk mogelijk te maken zijn bij de losloopgebieden extra afvalbakken geplaatst. De gemeente benadrukt dus zeker NIET de poep in de sloot, een put of in een plantsoen te gooien. Niet goed voor het milieu, niet fijn voor omwonenden en: ook gewoonweg niet nodig. Een hond nemen komt met een stukje verantwoordelijkheid; neem deze dan ook.

Nieuwe regel
Om het belang van het opruimen van hondenpoep nog eens extra te benadrukken - en overtreders gerichter aan te kunnen pakken - is het sinds 1 januari verplicht om altijd een opruimmiddel bij u te hebben zoals een zakje of scherpje. Als u niets bij u heeft om de hondenpoep op te ruimen riskeert u een boete.

Boetes
De boetes die de toezichthouders uit kunnen delen zijn niet mals. Het los laten lopen van de hond binnen de bebouwde komt kost 95 euro. Wanneer u dit doet op een speelplaats, zandbak, speelweide of wadi kost dit zelfs 140 euro. Het niet opruimen van hondenpoep levert een boete op van 140 euro en het niet bij u hebben van een opruimmiddel: 95 euro.

Uitzondering
Op iedere regel zijn er natuurlijk ook uitzonderingen in Nederland. Zo is de eigenaar van een geleidehond of hulphond niet verplicht om dit op te ruimen als zij hier niet toe in staat zijn. Hoewel het natuurlijk de gebruiker siert om dit tóch te proberen, gezien de irritatie over dit onderwerp.