Afbeelding
Foto:

Verbouwingskrediet voor De Touwladder

WIERDEN - De Touwladder heeft sinds 1 augustus afgelopen jaar geen onderwijsfunctie meer, maar de gemeente had al snel besloten om het karakteristieke pand mede vanwege de ligging te behouden.

Het pand gaat ingezet worden voor multifunctioneel gebruik voor organisaties met maatschappelijke doelstellingen. Daarvoor moet het pand wel aangepast worden. Het voorgestelde verbouwingskrediet van € 725.000 wordt tijdens de raadsvergadering van 29 januari besproken. De gemeente hoopt dit jaar concrete stappen te kunnen zetten om dit pand weer een mooie invulling te geven met brede, maatschappelijke behoefte.

Beoogde huurders
Voor het grootste deel van het pand hebben zich al huurders aangemeld. Net zoals nu zal BSO Columbus Junior ruimte huren. Verder wil Dievers zich er vestigen met een kleinschalige dagbesteding voor verstandelijk beperkten en met naschoolse opvang voor kinderen uit het speciaal onderwijs. Ook De Poel Coaching wil voor begeleiding van hoogbegaafden een deel van de Touwladder huren en Marjanne Stoopendaal-Art wil ruimte huren als atelier en voor het geven van workshops.

Aanpassingen
Om te voldoen aan gebruikerswensen, wettelijke eisen, duurzaamheids- en bereikbaarheidsmaatregelen moet De Touwladder op een aantal punten aangepast worden. Zo moeten er aanpassingen gedaan worden in verband met de brandveiligheid en moet er nog asbest verwijderd worden. Op dit moment heeft het gebouw een energielabel G en om het pand te laten voldoen aan de eis om in 2023 minimaal energielabel C te hebben is ruim 4,5 ton nodig. In het coalitieprogramma is de doelstelling van energielabel A of B opgenomen en dat vraagt om een extra investering van € 100.000,-. Liften moeten ervoor zorgen dat het gebouw toegankelijk is voor iedereen, mobiel en minder mobiel. De goedkoopste oplossing is het plaatsen van trapliften. De bijbehorende kosten bedragen € 16.000,-. In het kostenoverzicht voor de verbouwing is echter een bedrag van € 30.000,- opgenomen, zodat er een lift geplaatst kan worden. Er is gekozen voor een lift vanwege de gebruiksvriendelijkheid.