Afbeelding
Foto:

Afspraken over huisvesting in Wierden

WIERDEN - Iedere inwoner van de gemeente Wierden moet passende woonruimte kunnen vinden. Of je nu een jongere bent die voor het eerst uit huis gaat. Of wanneer je als getrouwd stel graag een mooie koopwoning wil voor je groeiende familie. En wanneer je als ouder graag wat kleiner wil wonen mét de aanpassingen die hiervoor nodig zijn. Van de wieg tot het graf, iedereen moet in Wierden kunnen blijven wonen als zij dit willen.

Met dit uitgangspunt tekenden de gemeente Wierden, Woningcorporatie Reggewoon en Stichting Huurdersbelang Wierden-Enter maakten afgelopen december nieuwe afspraken over de gezamenlijke ambities van deze partijen op dit gebied. De kaderafspraken zijn een uitvloeisel van de eerder geformuleerde Woonagenda. Vanaf 2019 worden jaarlijks prestatieafspraken gemaakt over beschikbaarheid, betaalbaarheid, duurzaamheid, toekomstbestendigheid, leefbaarheid en wonen en zorg.

Beschikbaar
Met name de beschikbaarheid van woningen is een belangrijke factor. Naast het stimuleren van doorstroming van betaalbare huurwoningen naar koopwoningen voor hogere inkomens is het ook belangrijk om meer nieuwe, betaalbare huurwoningen te realiseren. Reggewoon heeft met de gemeente afgesproken dat 20 procent van de bouwopgaven beschikbaar is voor realisatie van sociale huurwoningen. Reggewoon betaalt dan ook een lagere grondprijs. Het einddoel is dat Reggewoon minimaal 75 procent van het woningbezit beschikbaar wil houden voor huishoudens met een laag inkomen. Voor de middeninkomens komt er ook een 'oplossing' in de vorm van: Reggewoon gaat een aantal huurwoningen verkopen.

Duurzaamheid
Ook duurzaamheid is steeds belangrijker voor de inwoners en gemeente. Reggewoon streeft naar een energieneutrale woningvoorraad in 2040, wat past bij het gemeentelijke duurzaamheidsbeleid. Reggewoon start met het aanbieden van zonnepanelen en de komende vier jaar worden nog eens 500 woningen beter geïsoleerd. De investeringen zullen niet doorberekend worden aan de huurders, die dan hopelijk wél profiteren van de lagere energielasten.