Afbeelding
Foto:

Eenrichtingsverkeer moet overlast oplossen

WIERDEN - Een gewaarschuwd automobilist telt voor twee: met ingang van komende maandag 14 januari is de Stamanstraat alleen nog via de Smeijerskampstraat in te rijden.

De verkeerssituatie in de smalle Stamanstraat is bewoners, buurtgenoten, ondernemers én de gemeente al lange tijd een doorn in het oog. Verkeer van beide kanten zorgt er voor dat de straat regelmatig vast kwam te staan. Bovendien was veel verkeer door de straat niet echt wenselijk voor de leefbaarheid en veiligheid van gezinnen die hier wonen.

Oplossing
Het college van Burgemeester en Wethouders besloot daarom al in juli 2018 om de verkeerssituatie aan te passen. Er mag dan alleen nog vanaf de zuidelijke Smeijerskampstraat de Stamanstraat ingereden worden, maar niet meer vanaf de noordelijke Kruissteenweg/Markstraat. Er werden enkele kleine aanpassingen gedaan zoals het aanpassen van de inrit van de Botterhof zodat bevoorradingsverkeer wel mogelijk is. Niet verrassend leverde het besluit destijds enkele bezwaren op. Een bezwaarschriftenprocedure werd afgerond zonder verdere problemen. Hierdoor was de weg vrij om de weg af te sluiten. Vooraankondigingen via borden en een omleidingsroute moesten automobilisten de afgelopen tijd duidelijk maken dat er een wijziging op komst is. De waarschuwing uit het begin van dit artikel is dan ook van de politie afkomstig: met ingang van 14 januari zullen zij controleren op het inrijden van deze straat, met boetes voor overtreders.

Actief meepraten
De gemeente Wierden nodigt inwoners uit om actief mee te praten en zorgen te delen over verkeerssituaties binnen de gemeente. Immers, de gemeente kan pas iets doen aan een specifieke situatie wanneer zij weten dat iets problemen oplevert. Inwoners hebben dan ook een belangrijke signalerende functie. Wierden heeft als een van weinige gemeenten ook echt een eigen 'verkeersspreekuur'. Dit is een tweemaandelijks spreekuur waar inwoners op afspraak problemen voor kunnen leggen aan de gemeente, politie en Veilig Verkeer Nederland. Het eerstvolgende spreekuur is op 30 januari om 18.00 uur, met aanmelding voor 23 januari.