Neem contact op het Meldpunt Zorgwekkend Gedrag als iemand in de omgeving zorgwekkend gedrag vertoont.
Neem contact op het Meldpunt Zorgwekkend Gedrag als iemand in de omgeving zorgwekkend gedrag vertoont.

Meldpunt heeft een nieuwe naam

Algemeen

Naasten of omwonenden kunnen met hun zorgen over een verward persoon met zorgwekkend gedrag terecht bij het Meldpunt Zorgwekkend Gedrag Twente. Voorheen droeg dit meldpunt de naam Meldpunt Verward Gedrag Twente. 

TWENTE - Een team van sociaal verpleegkundigen van GGD Twente bemenst het meldpunt. Wat doen zij met een vraag over een verwarde buurvrouw? Sociaal verpleegkundige Robbin Klein Rot – Raamsteeboers vertelt: “Meldt iemand zorgwekkend gedrag dan onderzoeken we of er hulp nodig is. En welke hulp. Bijvoorbeeld de zorgen van Ria over haar buurvrouw Janny. Uit haar verhaal was duidelijk op te maken dat het niet goed ging met Janny. Er was bijna geen contact meer, ze kwam nooit meer buiten en als ze aan de deur kwam merkte ze dat het huis niet fris rook. Wij zijn vervolgens op pad gegaan en hebben Janny bezocht. Dat lukte niet direct. Er was sprake van schaamte. Uiteindelijk kregen we contact en konden we samen aan de slag. Afhankelijk van de situatie werken we ook samen met zorgaanbieders, politie, woningcorporaties, wijkteams, het Veiligheidshuis en de familie of de omgeving.”

Bij Janny was het verlies van haar baan en van haar partner de aanleiding. Volgens Klein Rot – Raamsteeboers kan zorgwekkend gedrag verschillende oorzaken hebben. “Het kan bijvoorbeeld voorkomen bij mensen die dementerend zijn of die een psychische aandoening hebben. Vaak hebben mensen ook andere problemen, zoals verlies van werk, schulden of weinig sociale contacten. Iemand kan ook verward raken na grote emotionele gebeurtenissen.”

Ongewijzigd

Wel een nieuwe naam, maar ongewijzigd is dat wat het team kan betekenen. Het meldpunt is er voor het beantwoorden van vragen, het delen van zorgen, meedenken en adviseren bij complexe situaties rondom personen met zorgwekkend gedrag. Het team wordt niet alleen gebeld door professionals. Klein Rot - Raamsteeboers geeft aan dat het juist belangrijk is dat inwoners van Twente weten wat ze kunnen doen. “Wat wij zien is dat familie of buren vaak als eerste merken dat er iets met iemand niet goed gaat. Het is belangrijk om dit te melden voordat de situatie ernstig wordt. De betrokkene kan dan zo snel mogelijk hulp krijgen.”

Wie denkt dat iemand psychische hulp nodig heeft en dat wil melden of advies wil vragen kan contact opnemen met het Meldpunt Zorgwekkend Gedrag Twente. Het meldpunt is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur op 053-4876969. Buiten kantoortijden kun een melding gedaan worden via de website van GGD Twente of kijk op GGDTwente.nl/zorgwekkendgedrag voor meer informatie.
Bel bij een noodgeval of acute crisis altijd 112.

Afbeelding
Nieuwe tafel? Maak hem samen met Mooie Tafels 1 uur geleden
De vluchtheuvel rond 1933.
Onthulling eerste project SKHE: De vluchtheuvel 19 uur geleden
Afbeelding
Veel positieve reacties over sportinstuif van De Welle 28 mrt, 09:58
Samen met verschillende partijen willen de 14 Twentse gemeenten werken aan een vitale samenleving met ruimte voor iedereen.
Sport voor iedereen mogelijk maken 27 mrt, 18:04
Woonboulevard Almelo trapt de serie braderieën af met een Middeleeuwse Braderie. (Foto: Larissa van Zeist)
Stoomtrein rijdt op tweede paasdag 27 mrt, 13:57
Alle verenigingen zijn uitgenodigd om volgend jaar weer mee te doen met de competitie.
Kluppelshuizen 1 wint de klootschietcompetitie 27 mrt, 13:53
Afbeelding
Dierenambulance zoekt vrijwilligers 27 mrt, 08:06
Vaccinatie moet het kind al bij de geboorte goede bescherming bieden tegen kinkhoest.
GGD ziet ook hier de toename kinkhoest 26 mrt, 18:12