Agrarische inzet van drones voor weidevogelbescherming, gewascontrole en meer. Straks net zo ingeburgerd als de trekker, combine of hooivork?
Agrarische inzet van drones voor weidevogelbescherming, gewascontrole en meer. Straks net zo ingeburgerd als de trekker, combine of hooivork? Foto: Shutterstock

Inzet drones voor behoud van weidevogelpopulatie

Algemeen

WIERDEN - De afgelopen tijd zijn er steeds meer initiatieven ontstaan om drones in te zetten voor het behoud van kwetsbare (weide)vogelpopulaties in de regio. Diverse groepen werken al succesvol met deze innovaties die zowel toegevoegde waarde hebben voor de boer als de vogel.

De Nederlandse weidevogelpopulatie staat nog steeds onder druk, ondanks verwoede pogingen om dit te verbeteren. Ook in de gemeente Wierden doen we ons ding; zo kwam er een nieuw proefgebied langs de Regge met als doel om dit te ontwikkelen als plasdrasgebied waar weidevogels zich thuis voelen. Steeds vaker worden ook drones ingezet voor beschermingsdoeleinden. Zo gebruikte de Vogelwerkgroep Geesteren een tijd lang een drone met warmtebeeldcamera om nesten op het land te ontdekken. Deze kunnen dan makkelijker gemarkeerd worden zodat de boer hier rekening mee kan houden tijdens het maaiseizoen. Eerder moest het land nog door vrijwilligers met de hand uitgekamd worden. In onze buurgemeente Twenterand loopt nu een crowdfundingsactie voor aanschaf van zo’n drone om ook daar een drone in te kunnen zetten. Het lijkt dus een kwestie van tijd voor de drones ook de Wierdense boerenvelden uit gaan kammen om dieren te beschermen.

Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 4 uur geleden
Afbeelding
Mooie opbrengst ZOA collecte 9 uur geleden
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 11 uur geleden
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 24 apr, 18:10
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 24 apr, 14:09
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak 24 apr, 10:00
Afbeelding
Inloop met lunch in De Bron 24 apr, 10:00
Er kan worden gekozen tussen routes van 12, 25 en 50 kilometer.
Hemelvaartsdag Fietstocht vanaf het Akkerhus Ypelo 24 apr, 07:58