Tijdens een van de bijeenkomsten werd er opnieuw getrouwd.
Tijdens een van de bijeenkomsten werd er opnieuw getrouwd.

Bijeenkomsten ‘De Kracht van Herinnering’

Zorg

REGIO - Evenmens organiseert bijeenkomsten ‘De Kracht van Herinnering’. De bijeenkomsten draaien om ervaringen delen, herinneringen ophalen en gewoon even samenzijn. Lees hoe waardevol de bijeenkomsten zijn voor mensen met dementie én hun mantelzorgers.

Op een positieve manier samen bezig zijn, dat is het idee achter de bijeenkomsten De Kracht van Herinnering van Evenmens. Het afgelopen jaar kwamen drie koppels zes keer bij elkaar in het Noaberhuus in Hellendoorn. Dirk Miedema omschrijft de sfeer van de bijeenkomsten als ontspannen. “We horen hier van anderen hoe zij met dementie omgaan.” Bij zijn vrouw Jettie werd de ziekte zo’n anderhalf jaar geleden geconstateerd. Dirk: “Hier ben je even in een andere setting dan thuis, we gingen altijd met een hoop plezier hiernaartoe. Thuis is het soms best emotioneel, dat wordt hier ook besproken, maar wel altijd met humor.” 

Ook Gerrit en Dinie Zwiers zijn enthousiast. Gerrit kreeg ongeveer een jaar geleden de diagnose dementie. Dat met zijn langetermijngeheugen niets mis is, werd wel duidelijk tijdens de bijeenkomst met het thema verliefdheid. Gerrit wist moeiteloos de herinneringen op te halen aan zijn ontmoeting met Dinie. “We liepen heen en weer over de Grotestraat in Nijverdal, zo ging dat vroeger. Daar heb ik Dinie ontmoet.” Ook Dinie weet het nog goed. “Dan zocht je samen een bankje op in het bos”, vertelt ze lachend. Uiteindelijk trouwden ze in het Noaberhuus, daar waar nu de bijeenkomsten waren. En dat sloot toevalligerwijs perfect aan bij het idee van Evenmens. Tijdens de bijeenkomst werd er namelijk ‘opnieuw’ getrouwd. Om mooie herinneringen op te halen werd die gebeurtenis nagespeeld met onder meer bruidstaart, geloften en een bruidsboeket. Gerrit: “Die trouwerij is me van alle bijeenkomsten het meest bijgebleven.” 

Om de herinneringen naar boven te halen leggen consulenten Margret Overkamp en Henriëtte Veneberg van tevoren voorwerpen van vroeger klaar. Denk aan houten tollen, leesplankjes en dominospellen, maar ook gemalen koffiebonen en muziek van jaren geleden. Margret: “Juist die kleine dingen kunnen het positieve gevoel van vroeger oproepen. Want met het langetermijngeheugen is vaak niets mis.” Henriëtte vult aan: “Juist door met thema’s te werken komen de gesprekken op gang. Er is direct gespreksstof. Daar starten we dan ook het eerste uur van de bijeenkomst mee. Vervolgens gaan de mantelzorgers apart van hun partners lunchen. Zodat beide groepen specifieker hun ervaringen kunnen delen.” 

Juist het feit dat de bijeenkomsten telkens met dezelfde groep zijn, zorgt voor nog meer herkenning. Margret: “De eerste keer zijn stellen vaak nog wat zenuwachtig, tijdens de tweede bijeenkomst zijn ze al meer ontspannen en vanaf de derde ontstaan er soms écht mooie connecties.” Dat was ook bij deze groep het geval. Gerrit en Jan Hoekjen vlogen elkaar bij de derde bijeenkomst al bijna om de nek. Gerrit: “Ik kende Jan voor deze bijeenkomsten helemaal niet. Maar er is een behoorlijke verbinding ontstaan. We ervaren dezelfde dingen en ik kan het gewoon goed met hem vinden.” Dinie vult aan: “Je zit in hetzelfde schuitje, daardoor word je gaandeweg closer met elkaar. Je herkent elkaars situatie.” 

Contact met lotgenoten. Dat is een van de belangrijkste redenen waarom mensen zich aanmelden voor deze bijeenkomsten. En dat geldt ook voor mantelzorgers. Dirk: “Je hoort anderen praten over hoe het bij hen thuis gaat. Soms komt Jettie bijvoorbeeld niet op een bepaald begrip, dat zagen we hier bij anderen ook. En ook anderen hebben weleens ‘woorden met elkaar’ door de situatie.” Ook Dinie kreeg tips van andere mantelzorgers.

Wat volgens de consulenten van Evenmens vooral opvalt is dat iedereen zo open is tijdens de bijeenkomsten. Gerrit: “Ik kan hier alles vertellen wat ik kwijt wil en mensen begrijpen het. We kunnen elkaar vertrouwen. Ik mocht hier emotioneel raken.” En juist dat is de kracht van de bijeenkomsten. Dirk: “Sommigen schamen zich voor dementie, maar juist als partner van iemand met dementie moet je soms doorzetten. Ik zou deze bijeenkomsten absoluut aanraden.” Dinie is het daarmee eens: “Je zit de hele dag al samen met je partner, dit is even iets anders. We zijn zelfs zo hecht met elkaar geworden dat we het heel leuk zouden vinden om nog eens af te spreken bij elkaar thuis.”

Meer informatie over De Kracht van Herinneringen? Kijk dan op de website www.evenmens.nl. In het hele werkgebied van Evenmens worden deze bijeenkomsten aangeboden. Of bel 0548 638830 voor meer informatie.

Voor de 26e keer organiseert Volleybal Vereniging Holyoke uit Enter dit toernooi.
26e editie van het Datavisual Beachvolleybal toernooi in Enter 2 uur geleden
Verspieders Express houdt drie activiteiten rondom de Nacht van Gebed.
Drieluik activiteiten rond de Nacht van Gebed van Verspieders Express 12 uur geleden
Swiss Sense Almelo: nu 40 procent korting op de Royal collectie.
Kom rondstruinen op Woonboulevard Almelo 2 mei, 12:04
Afbeelding
Democratiefabriek: vrede, democratie en burgerschap 2 mei, 09:46
Afbeelding
Gemeente Wierden wil bewustwording creëren tijdens de Twentse Waterweken 30 apr, 13:57
Afbeelding
Creatieve workshops in de meivakantie bij Kaliber 30 apr, 11:57
Tijdens de zomermaanden houdt de bridgeclub op de maandagavond de zomeravond bridgedrives.
Bridgen bij BC Klaver Vier in de zomermaanden 30 apr, 10:00
Afbeelding
Online lees je al de nieuwe Hart van Wierden 30 apr, 08:00