Afbeelding

De jeugd aan zet

Sport

WIERDEN - Afgelopen week was er alleen voor de jeugdteams van Efekt’74 een competitieronde ingepland. Jeugdteam 1 en 2 hadden beiden een uitwedstrijd bij De Toekomst in Lochem. Jeugd 1 had het heel lastig tegen het eerste jeugdteam van De Toekomst. Alleen Maud en Bram wisten een enkelspel te winnen. Daarnaast gingen 2 enkelspelen in vijf games verloren. Het 8-2 verlies was dus wel wat geflatteerd. Team 2 kwam uit tegen het tweede jeugdteam van De Toekomst. Hier waren de rollen omgedraaid en wisten Chloe en Esmee maar liefst negen partijen te winnen. Een 9-1 overwinning was het resultaat. 

Komende week wel weer een regulier programma met op vrijdagavond 1 maart 4 thuisspelende teams. Voor de jeugd staan er op zaterdag uitwedstrijden op het programma.

Bij Effekt’74 wordt er veel aandacht besteed aan de opleiding van de jeugdspelers. Effekt’74 hecht eraan dat dit in een veilige omgeving en op een prettige wijze gebeurt. De trainers hebben een verklaring omtrent gedrag en een opleiding gevolgd om jeugdspelers training te geven. Plezier is van groter belang dan prestatie. Dat betekent echter niet dat er maar wat wordt gedaan. De trainers bereiden de training voor en combineren spelelementen met de basis-elementen van het tafeltennis. Op deze wijze kan iedereen van elk niveau op de training volgen. Per training zijn er tenminste twee trainers aanwezig.

Een aantal jeugdleden speelt in de competitie. Hierbij kan een team opkomen met minimaal twee en maximaal vier spelers. Dit houdt in dat als een speler een keer verhinderd is, dit geen problemen oplevert. De tafeltennisbond faciliteert dit door middel van het zogenaamde flex-match systeem, waardoor er altijd een mooie wedstrijd georganiseerd kan worden, ongeacht het aantal spelers waarmee een team aantreedt. 


Jeugd van Effekt’74 in actie 

Er zijn in het jaar twee tafeltenniscompetities: voorjaar en najaar. In een competitie worden tien wedstrijden gespeeld, vijf uit en vijf thuis. De wedstrijden worden op zaterdag gespeeld. Effekt speelt de thuiswedstrijden altijd op zaterdagmiddag vanaf 14.00 uur. Uitwedstrijden zijn soms ook op zaterdagochtend. Bij uitwedstrijden gaat er vaak een ouder van één van de spelers mee en altijd een coach van Effekt. Dat kan een trainer zijn, maar ook een speler uit één van de seniorenteams. Een coach is belangrijk omdat die met een paar simpele aanwijzingen het spel van de speler net iets beter kan maken en de speler vertrouwen kan geven. Bij thuiswedstrijden is er per team ook een coach aanwezig. 

Zoals bij praktisch elke sport is het voor Effekt best een uitdaging om nieuwe jeugdleden te werven en aan zich te binden. Er is zo’n uitgebreid aanbod aan sporten en tafeltennis is dan meestal niet de eerste sport waaraan gedacht wordt. Maar tafeltennis heeft zeker een aantal voordelen boven andere sporten. Het is een relatief goedkope sport. De trainingen zijn niet prestatiegericht, zoals hierboven al beschreven. Jongens en meisjes spelen door elkaar en kunnen samen in een team: een team wordt samengesteld op basis van speelniveau, waarbij ook rekening wordt gehouden met sociale aspecten. En vanaf een jaar of 6 (groep3) zijn jeugdspelers welkom. Effekt denkt er zelfs aan om voor de jongste jeugd een aparte tafel aan te schaffen die in hoogte verstelbaar is en waarop ook schuiftafeltennis gespeeld kan worden. Op deze wijze krijgen spelers al heel snel een beetje balgevoel en het helpt enorm bij het verbeteren van de hand-oog coordinatie, iets waar beginnende tafeltennissers nog wel eens moeite mee hebben. 

Als kinderen een keer vrijblijvend willen komen kijken en meetrainen, dan is dat altijd mogelijk. Bij voorkeur wel vooraf even een berichtje aan Erik van der Ley ( 06-504 446 17). Dan kan hij de ouders en de kinderen opvangen en wegwijs maken. Zeker een keer doen, u zult er geen spijt van hebben!

Fredrik Oppegard in duel met Loizos Loizou van SC Heerenveen. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Heracles ten onder tegen Heerenveen 5 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 7 uur geleden
Gemeente Wierden en Werkgeverskring Enter ondertekenen commitmentverklaring. Succesvol haalbaarheidsonderzoek geeft startsein voor een Smart Energy Hub in Enter.
Bedrijven slaan de handen ineen 11 uur geleden
Afbeelding
Generatietuin Wierden: Boom met sneeuwklokjes 11 uur geleden
De Weerwolven van Wakkerdam is een kaartspel voor 8 tot 18 spelers. Deze worden ingedeeld in twee groepen: de burgers en een kleinere groep weerwolven.
Weerwolven spelen bij de Jongereninloop De Welle 13 uur geleden
Er zijn op zondag 28 april allerlei oude motoren te bewonderen bij de Enterse Motor Club.
Jaarlijkse veteranen- en klassieker motoren rit 13 uur geleden
Frank Smit viert zijn gemaakte doelpunt.
SVZW pakt belangrijke punten mee uit Hulsen 15 uur geleden
Het eerste exemplaar van de recreatiekrant is op dinsdag 9 april door wethouder Richard Kortenhoeven in ontvangst genomen.
Veelzijdige recreatie in Wierden vastgelegd in de recreatiekrant 17 uur geleden