Afbeelding
Foto: Shutterstock

Gezocht: varianten van het woord suikerbrood gezocht

Algemeen

Overijssel is rijk aan taal. Van het Almeloos tot Albanees. Samen met Overijsselacademie, Concordia en Carintreggeland wilt Stichting Laudio dat laten horen in het nieuwe initiatief Marie: een klankkast over taal en thuis. Samen roepen zij alle Overijsselaren op om in hun eigen taal of dialect een aantal woorden in te spreken. Deze opnames zijn straks te horen in Maries klankkast.

Marie wordt een speciaal ingerichte kamer in een verpleeghuis waar je letterlijk in een Overijsselse klankkast wandelt. Wie de deuren opent van een kast, hoort Marie zelf. Meestal in haar eigen dialect en soms in die andere: het Nederlands. De verhalen die Marie vertelt, komen van de ouderen zelf. Zij zijn verzameld door wetenschappers aan de Universiteit Maastricht en ‘t Meertens Instituut Amsterdam. Kan in een verzorgingstehuis het spreken in je eigen moerstaal je gevoel van autonomie beïnvloeden? Dát onderzochten cultureel antropologe Jolien Makkinga en Hoogleraar Taalcultuur Leonie Cornips. Zij concludeerden dat de thuistaal (vaak je moerstaal, vaak een dialect) voor ouderen werkt als een anker, medicijn en ook troost biedt. Dit draagt bij aan een waardevol leven van bewoners in verpleeghuizen. De resultaten van een dergelijk belangrijk onderzoek moeten niet in boekvorm worden gepresenteerd, maar moeten worden gehoord. Zo ontstond de samenwerking met Stichting Laudio die dit onderzoek eerder heeft vertaald naar de Limburgse Mia en de Brabantse Miet. Zij krijgen er nu een Twentse zus bij: Marie.

De makers willen graag zoveel mogelijk talen en dialecten in de klankkast verwelkomen. Daarom vragen ze iedereen dezelfde woorden in te spreken in de eigen taal. Dit zijn de woorden thuis, suikerbrood, schoenen, stuntelen, slet, snoep, kippenvel, kwaad, gestoord (gek van), aaien (van een dier), brutaal, Nederlands, prullenbak en doe de deur dicht.

Alle inwoners van Overijssel mogen meedoen: met of zonder migratie-achtergrond, jong of piep-jong. Spreek vóór 1 oktober 2022 de vertaling in via WhatsApp op het telefoonnummer van Marie: 06 - 8405 9855. Alleen spraakberichten via WhatsApp, dus geen voicemailberichten. Alle deelnemers worden gevraagd hun naam, woonplaats en de taal/het dialect van hun vertaling ook in hun gesproken bericht achter te laten.

De verzamelde geluidsfragmenten worden samengevoegd tot geluidskunstwerken die straks zullen klinken in Maries klankkast als een hommage aan Overijssel. Vanaf november 2022 reist Marie door de provincie en zijn haar klankkasten én podcast te beleven. Meer informatie op www.stichtinglaudio.nl/marie

!
Afbeelding
Truien van basic tot trendy 15 uur geleden
Afbeelding
Roland Kaiser komt zingen in Gronau 1 dec, 18:12
Afbeelding
Bibliotheek Wierden heeft nu een eigen BasisLab 1 dec, 09:36
Afbeelding
Extra aanvraagronde voor Sociale Hypotheek 30 nov, 19:58
Afbeelding
De Historische Kring heeft diverse activiteiten 30 nov, 18:31
Afbeelding
Cliënten Aveleijn aan de slag in Ruilwinkel Almelo 30 nov, 12:15
Afbeelding
Gratis groentezaden voor BSO’s en basisscholen uit Overijssel 30 nov, 07:48
Afbeelding
De Welle houdt dit jaar weer de Kerstkaartenactie 29 nov, 19:35