Het lichaam verliest relatief veel hitte via de voeten. Infrarood-verwarming onder het bureau en een paar goede sokken helpt tegen kou.
Het lichaam verliest relatief veel hitte via de voeten. Infrarood-verwarming onder het bureau en een paar goede sokken helpt tegen kou. Foto: Shutterstock

Liever geen elektrische- of houtkachel

Algemeen

De alsmaar stijgende kosten voor gas en energie zijn aanleiding genoeg voor veel mensen om eens te kijken hoe zij goedkoper en toch behaaglijk kunnen verwarmen deze winter. Zo zien veel mensen de elektrische kachel of houtkachel als mooi alternatief voor stoken op gas. Toch hebben ook deze zekere nadelen, zo benadrukt ook Milieu Centraal. Zij raden juist af om de elektrische- of houtkachel te gebruiken.

TWENTE - Met de hoge gasprijzen zoeken steeds meer mensen naar andere oplossingen om minder gas te verbruiken voor het verwarmen van hun huis. “Mensen denken dat een elektrische kachel goedkoper is dan verwarmen op gas, maar niets is minder waar”, aldus energie-expert Marlon Mintjes van Milieu Centraal. “De stroomprijs is, net als de gasprijs, de afgelopen tijd behoorlijk gestegen. En de elektrische kachel is een echte stroomvreter. Met zo’n kachel ben je voor dezelfde hoeveelheid warmte twee keer zoveel geld kwijt als voor warmte uit een cv-ketel op gas. Ook voor het klimaat is het geen goed idee: de CO2-uitstoot is eveneens ruim twee keer zo hoog.”

Ook de houtkachel wordt vaak gezien als dé oplossing voor het verwarmen van het huis. Zo’n kachel raadt Milieu Centraal ook af, om meerdere redenen. “Allereerst is een houtkachel slecht voor de gezondheid, vanwege het vrijkomen van fijnstof en andere schadelijke stoffen. Bovendien is een houtkachel niet zuinig met energie: een groot deel van de warmte vliegt via de schoorsteen naar buiten. Om dezelfde hoeveelheid warmte te krijgen met een houtkachel betaal je bijna anderhalf keer zoveel als voor die warmte uit de cv-ketel.” In Twente werd de afgelopen jaren al geregeld opgeroepen om liever niet of zo min mogelijk met hout te stoken. Hoewel er methodes zijn die beter zijn, zoals de Zwitserse methode voor houtstook, bestaat er niet zoals iets “schone rook”. Immers, ook hier zit fijnstof in die erg schadelijk kan zijn.

Volgens Milieu Centraal kun je om op je gasrekening te besparen veel beter letten op het slim en zuinig verwarmen van je huis met een cv-ketel. Door bijvoorbeeld alleen de verwarming aan te zetten in de kamers waar je bent, de deuren in huis dicht te houden en door je thermostaat op maximaal 19 te zetten. In Twente zijn daarnaast ook projecten voor het beter afregelen van de CV-ketel zodat deze minder gas verbruikt. Nu staat de bedrijfstemperatuur vaak nog hoger dan noodzakelijk. Het meeste rendement haalt men verder uit het goed isoleren van de woning. Warmtepompen kunnen ook een mooie optie zijn. Andere oplossingen zijn creatief van aard: thuiswerkers kunnen op een zuinige manier warm werken door een kleine elektrisch deken in de bureaustoel te leggen. Of door een infraroodpaneel aan het plafond of de muur of zelfs onder je bureau te bevestigen. Deze geeft stralingswarmte en hoeft niet de hele ruimte te verwarmen. Een behaaglijk warme trui en sokken aantrekken helpt ook om de lichaamstemperatuur op peil te houden.

!
Afbeelding
‘Eerst F jeugdtoernooi van HV Kedingen groot succes’ 1 uur geleden
Afbeelding
De meeste teams van Effekt’74 kwamen weer in actie 3 uur geleden
Afbeelding
West Twente heeft team van dertig energiecoaches 15 uur geleden
Afbeelding
The Singing Club 17 uur geleden
Afbeelding
Allerlei activiteiten tijdens de Kinderboekenweek 21 uur geleden
Afbeelding
Diabeteschallenge wordt afgesloten met wandeling 23 uur geleden
Afbeelding
Tweede competitieronde badmintonners BC Flits gisteren
Afbeelding
Gezocht: varianten van het woord suikerbrood gezocht 26 sep, 12:01