Lavendel is een kruid dat ook in de keuken gebruikt kan worden.
Lavendel is een kruid dat ook in de keuken gebruikt kan worden. Foto: Shutterstock

Nieuwe vrijwilligers gevraagd voor een kruidentuinproject

Algemeen

WIERDEN - De Generatietuin wil in het komende jaar een nieuwe stap zetten in haar ontwikkeling door een kruidentuin tot stand te brengen. De 4000 m2 grote tuin aan de Akkerwal bestaat uit vele vruchtdragende bomen en struiken, vaste plantenborders, een courgetteveld, dahlia’s, voorjaarsbollen, een gemengde haag en eenjarige zomerbloemen. Kruiden ontbraken tot nu toe. 

Een kruidentuin voegt iets wezenlijks toe aan een tuin. Dan denk je aan geur, insectentrekker, toepassing in de keuken en educatie. Hoe heerlijk is het om in een geurige omgeving te vertoeven en te genieten van een grote verscheidenheid aan kruiden die ook nog eens massa’s insecten trekken. Via bordjes met QR-codes wil de Generatietuin informatie verstrekken over de kruiden en recepten delen.

Het plan ligt klaar, de locatie is gekozen en de keuze voor de kruiden is duidelijk. Alle kruiden die we gaan planten zijn vaste planten. Vaste kruidplanten maken het onderhoud eenvoudiger en er is volop keus aan geurige en lekkere soorten in deze plantgroep. Inmiddels zijn we bezig met het zoeken naar sponsoren om deze kruidentuin financieel van de grond te krijgen.

Geld is echter niet het enige dat een kruidentuin mogelijk maakt. Zeker zo belangrijk is het onderhoud. Een tuin tot een jarenlang succes maken vraagt kennis maar vooral ook arbeid. Werk dat neerkomt op onkruid verwijderen, schoffelen om de grond los te houden, haag knippen en de hoge planten ondersteunen.

Om de kruidentuin te kunnen verwezenlijken worden nieuwe vrijwilligers gezocht, die het leuk vinden om op dinsdag met kruiden te werken. “Misschien weet je al veel over kruiden of kook je graag met kruiden. Misschien weet je helemaal niets van kruiden of van tuinieren. Dan is vrijwilliger zijn een mooie gelegenheid om je kennis te vergroten. Onze ervaring is dat we tijdens het proces van aanplanten en onderhoud over de jaren heen veel kennis vergaren. Kennis die we graag willen delen. Bovendien is er uiteraard naast alle werkzaamheden volop de gelegenheid tot sociale contacten tijdens het koffie/thee drinken”, zo luidt de oproep van de vrijwilligers van de Generatietuin. Aanmelden kan bij Gerrie Bruins, telefoon 06-17009414.

Afbeelding
Creatief aan de slag gaan tijdens een korte cursus van Kaliber 15 uur geleden
Afbeelding
Laatste kans om te stemmen 19 uur geleden
Afbeelding
Kom ook schaken op de woensdagmiddag 23 uur geleden
Afbeelding
Effekt'74 heeft moeilijke competitiestart gisteren
Afbeelding
Eerste hulp bij allerlei geldzaken 19 sep., 20:04
Afbeelding
Eerste restauratieproject onthuld 19 sep., 18:09
Afbeelding
Wierden wil met inwoners in gesprek gaan over windenergie in de gemeente 19 sep., 14:06
Afbeelding
'Beter een goede buur, dan een verre vriend': Burendag in Wierden 19 sep., 13:00