<p>De winnaar van 2021 in Wierden mevrouw Borkent, helemaal tevreden op &nbsp;haar gewonnen buurtbankje waar de hele buurt zich vast vaak gaat verzamelen.</p>

De winnaar van 2021 in Wierden mevrouw Borkent, helemaal tevreden op  haar gewonnen buurtbankje waar de hele buurt zich vast vaak gaat verzamelen.

‘Stille krachten in de wijk goud waard’

NIJVERDAL/WIERDEN - Ieder jaar organiseert woningcorporatie Reggewoon de Beste Buur Bokaal. Iedereen kan iemand uit de gemeente Hellendoorn of Wierden voordragen. Uit de voorgedragen bewoners kiest een jury een winnaar.

“Met de organisatie van de Beste Buur Bokaal willen we aandacht geven aan de stille krachten in wijken en buurten”, vertelt Dzenana Wieffer, communicatieadviseur bij Reggewoon. “Deze mensen, die voor anderen klaarstaan en een bijdrage leveren aan de leefbaarheid in een straat of buurt, zijn voor de buren, maar ook voor de verhuurder goud waard. Zij vinden het vaak heel normaal dat ze dit doen, maar wij willen die inzet waarderen met de Beste Buur Bokaal.”

Nomineren

Alle inwoners van de gemeente kunnen tot 15 augustus hun ‘beste buur’ nomineren. “De Beste Buur Bokaal is echt voor iedereen, of je nu een woning huurt of gekocht hebt, in een rijtjeshuis, appartementengebouw of vrijstaande villa woont. Daarnaast kun je buren voor de meest uiteenlopende zaken nomineren. Jij kunt persoonlijk je buurvrouw nomineren, omdat zij regelmatig boodschappen voor je doet of de buurman van een paar deuren verder die regelmatig afval opruimt. Maar jullie kunnen ook met de hele wijk iemand nomineren die elk jaar zorgt voor een geweldige buurtbarbecue of die een oogje in het zeil houdt tijdens vakanties.”

Waardering

“Het is mooi om op deze manier je waardering voor iemand te uiten, die het als vanzelfsprekend ziet om elke week een kopje koffie te komen drinken. Die ‘beste buur’ heeft vaak niet eens in de gaten hoeveel het voor iemand betekent dat ze dit doen.”

Om deze waardering fysiek te uiten reikt Reggewoon dus elk jaar de Beste Buur Bokaal uit. “We doen dat dit jaar voor de vijfde keer, tijdens burendag op zaterdag 24 september. Het is niet zozeer een echte bokaal, maar wel een prachtig bankje, dat op een plek neergezet wordt, waar de hele wijk of buurt ervan kan genieten. Met dit bankje hopen we de samenhang en het aantal ontmoetingen in de wijk te vergroten. En hoewel de meeste ‘beste buren’ het heel vanzelfsprekend vinden dat ze doen wat ze doen, vinden ze de waardering de ze zo krijgen wel erg leuk.”

Reggewoon werkt hierin al vijf jaar samen met huurdersorganisaties HPF en SHWE en de gemeenten Hellendoorn en Wierden. “We erkennen allemaal het belang van noaberschap en een sociaal en veilig leefklimaat. Dit zorgt er namelijk voor dat mensen langer thuis kunnen wonen, het draagt bij aan een vertrouwde leefomgeving en het vermindert eenzaamheid. Mensen die noaberschap uitdragen en zich inzetten voor een fijn leefklimaat, verdienen dan ook extra waardering.”

Veel nominaties

Reggewoon hoopt dat er weer veel ‘beste buren’ worden genomineerd. “Bij het nomineren moet iedereen duidelijk aangeven waarom de genomineerde de Beste Buur Bokaal verdient. We zien graag in een paar voorbeelden wat iemand betekent voor de buurt en haar bewoner(s). De top vijf nodigen we bij ons op kantoor uit, waar we dan feestelijk de winnaar bekend maken. Daarna plaatsen we zo snel mogelijk het bankje op de plek die de winnaar aangeeft.”

Beste Buur Bokaal is een initiatief van veertien Twentse gemeenten en woningcorporaties, huurdersorganisaties en welzijnsorganisaties in die gemeenten. Woningcorporatie Reggewoon organiseert het voor de vijfde keer in de gemeenten Hellendoorn en Wierden, hun werkgebied. Zo uiten zij hun waardering voor stille krachten die klaar staan voor anderen in hun wijk of buurt.

Nomineren

Tot 15 augustus kan iedereen zijn ‘beste buur’ nomineren via www.bestebuurbokaal.nl. Hier staat alle informatie waar de nominatie aan moet voldoen. Na sluiting van de nominatieperiode kiest een jury de winnaar. De prijsuitreiking vindt plaat op Burendag, zaterdag 24 september.

Meer berichten