Don Westerheijden vindt het belangrijk om iets te doen aan de milieu- en klimaatcrisis, al lijkt het nog zo klein.
Don Westerheijden vindt het belangrijk om iets te doen aan de milieu- en klimaatcrisis, al lijkt het nog zo klein.

Bind ook de strijd aan met zwerfafval

Algemeen

WIERDEN - “Een zak vol blikjes, flesjes, plastic, peuken en mondkapjes. Elke week! Maar wel weer een route groen gekleurd.” Don Westerheijden (Wierdenaar van 60+) en zijn vrouw wandelen graag en hun ergernis over rommel langs de weg geven ze een positieve draai door dit op te ruimen. Kortgeleden ontdekten zij de app HelemaalGroen en zagen dat er in hun omgeving nauwelijks wordt geregistreerd dat ook in Wierden zwerfvuil wordt geraapt. “Een groen lijntje op de kaart van Nederland laat je zien dat je goed werk hebt gedaan”, vindt Don. “En als je uitzoomt zie je dat er in het hele land duizenden anderen zijn die hetzelfde doen. Ook dat geeft een kick!”, aldus Don.

HelemaalGroen spoort individuele burgers aan om zwerfafval op te ruimen en maakt hun inzet zichtbaar op een kaart. Activeer de app (app.helemaalgroen.nl) wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Langzaam verkleurt het lijntje naar oranje, en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de huidige – 9585 – vrijwilligers begint de kaart van Nederland steeds groener te kleuren. Het is stimulerend om de eigen route te zien, die van deelnemers uit de eigen omgeving en uit de rest van het land (www.helemaalgroen.nl).

Don vindt het belangrijk om iets te doen aan de milieu- en klimaatcrisis, al lijkt het nog zo klein. Alle beetjes helpen immers, in elk geval tegen de frustratie. Wat de VN-rapporten schrijven over de gevolgen van klimaatverandering vindt hij zeer alarmerend. En er wordt veel te weinig gedaan met de bevindingen. Het veranderende milieu, de afkalving van de natuur en de uit de pan rijzende temperatuurstijging zijn feiten. “Er moet nu wat gebeuren, anders zitten onze kinderen straks in een woestenij.”

Wierden ligt aan de rand van het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal en omvat een Natura 2000-gebied, het Wierdense Veld. Omdat daar levend hoogveen is, wil Don absoluut geen plastic en ander afval langs de weg zien liggen. Als vrijwilliger doet hij klussen bij het Overijssels Landschap. Zijn wens is dat meer mensen afval gaan rapen en vooral dat er niks meer op straat wordt gegooid. Zijn gemeente heeft voor zwerfvuilrapers de benodigde materialen beschikbaar.

Iedereen kan meedoen

In 2022 zijn nu al 115.000 kilometers geregistreerd ontdaan van zwerfvuil in Nederland. Na ruim drie jaar is duidelijk dat dit door Jaap de Boer (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief breed wordt gedragen. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel. Wierden telt nu 13 deelnemers bij ANBI Stichting HelemaalGroen en bakker Meinders is zelfs sponsor.

Afbeelding
Nieuwe tankautospuit voor brandweerkazerne Wierden 16 minuten geleden
Afbeelding
'Veiligheid binnen en buiten de grenzen' 19 apr, 09:55
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 19 apr, 07:54
Afbeelding
Concert met samenzang van De Twente Zangers in Dorpskerk Wierden 18 apr, 17:43
Afbeelding
Eat to meet: een ontmoetingsbrunch voor jongeren 18 apr, 11:58
Wandel mee met een groep, elke week een stukje verder.
Wandelchallenge: werken aan gezondheid en conditie 18 apr, 07:58
Afbeelding
Wvc Volley Dames voor het eerst kampioen als 'Weghorst Makelaardij WVC Volley' 17 apr, 17:58
Bij Leen Bakker Almelo is de nieuwe collectie binnen.
Nieuwe collectie bij Leen Bakker 17 apr, 14:01