‘Meedoen is niet eens het belangrijkst’

TWENTE - Sinds enige jaren verzorgt Evenmens, informele zorg voor elkaar één keer in de maand een ochtend voor mensen met een visuele beperking. Zij kunnen elkaar daar ontmoeten en aangepaste spelletjes of andere activiteiten doen. Ook is er regelmatig een informatiebijeenkomst. De toegang is altijd gratis. 

Voor Gerda is het deze ochtend de vijfde keer dat ze op bezoek komt in de socioruimte van de Bendien Smitshof in Nijverdal. “Ik vind het erg leuk om deel te nemen elke maand. Het is voor mij echt een uitje, anders zit ik ook maar alleen thuis. Het enige dat ik nog kan, is het lezen van boeken. Ik krijg weinig bezoek, mijn kinderen wonen helaas niet in de buurt. “

Haar buurvrouw aan de koffietafel, ‘Rie’, beaamt dat: “Ik kom al enkele jaren naar deze bijeenkomsten en kom nog steeds heel graag. Ik hoor veel nieuwe dingen en krijg informatie mee over nieuwste mogelijkheden. Meedoen is niet eens het belangrijkste, het is vooral erg gezellig.”

“Veel mensen hebben een visuele beperking. Zij kunnen niet of onvoldoende meedoen aan sociaal maatschappelijke activiteiten en hebben behoefte aan ontmoeting met lotgenoten in de vorm van ontspanning”, legt Jacqueline Broekhof van Evenmens uit. “De knelpunten die zij ervaren betreffen de toegankelijkheid van gebouwen, ruimten, materialen en de kennis hierover, afstand en vervoer en het gevoel niet of onvoldoende begrepen te worden. Mensen die slecht of niet zien, zijn zich onvoldoende bewust van hun mogelijkheden. Daarom zijn wij als Evenmens  - samen met Bartiméus – deze maandelijkse bijeenkomsten gestart. De bijeenkomsten kunnen isolement bij de genoemde doelgroep verminderen, het netwerk vergroten en zelfredzaamheid van de mensen met een visuele beperking stimuleren. Iedereen uit de wijde regio, ook uit Wierden, is welkom.”

Op deze ochtend krijgen alle aanwezigen meer informatie over de technische mogelijkheden van Google Home. Henk: “We krijgen regelmatig informatie over de vele hulpmiddelen voor onze doelgroep. Heel interessant. Daarnaast kunnen we tijdens de koffiemomenten met lotgenoten gedachten en informatie uitwisselen. Ik kan sinds kort weer TV kijken en de krant lezen met behulp van een speciale bril. Zo krijg ik eindelijk weer mee wat er in de maatschappij gebeurt.’ Henk doet ook graag mee aan de activiteiten. Zo wordt er regelmatig gekaart, spelletjes gespeeld, geknutseld of gaat men een dagje uit.

“Bent u visueel beperkt en denkt u wel eens: “Ik zit veel thuis en wil er wel eens uit” en u wilt graag wat actiever zijn of graag in contact komen met andere slechtzienden of blinden. Dan bent u van harte welkom”, aldus de organisatie. Maandelijks vinden de bijeenkomsten plaats op de derde maandag van de maand in de socioruimte van de Bendien Smitshof 38 te Nijverdal van 10.00 uur tot 13.00 uur. Er wordt gezamenlijk geluncht, de kosten van de lunch en de koffie zijn voor eigen rekening. De eerstvolgende bijeenkomst is 20 juni 2022.

Een aantal vaste vrijwilligers begeleiden de bijeenkomsten in de Bendien Smitshof. Zij zijn geschoold in de omgang met mensen met een visuele beperking. Neem voor meer informatie contact op met Jacqueline Broekhof, jbroekhof@evenmens.nl, telefoon 0548 - 638 830 of 06 36 40 40 00.

Meer berichten