Komt allen, kijk, geniet en doe mee

WIERDEN - De komende week zijn er tal van activiteiten in de gemeente Wierden. Zo zijn er op Koningsdag diverse festiviteiten in de gemeente. De dagen erna staan in het teken van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding.

In Enter heeft Oranjevereniging Enter onder meer een fiets- en autopuzzeltocht georganiseerd. Daarnaast zijn er diverse gratis (opblaasbare) attracties en live muziek. De Oranjevereniging Wierden begint op 26 april al met de Koningsnacht op het feestterrein op het Binnenhof. Na de Koningsnacht gaat het feest in Wierden op Koningsdag verder met onder meer een kinderrommelmarkt, diverse kinderattracties en live muziek. Ook in Hoge Hexel wordt er gefeest. Er kan worden aangeschoven bij het Hexels ontbijt, kinderen kunnen kijken naar de poppenkast en er kan worden meegedaan aan de Oranjewandeling of de Hexelse Oranjeloop.

Op 28 april kan men genieten van de filmavond in de tent op het Binnenhof te Wierden. Er zullen films worden vertoond door de historische kring over onder meer turfsteken in het Wierdense Veld, NAD werkkampen Westervenne en het Vossenbosch, mobilisatie van het Friese bataljon. Het zijn authentieke filmbeelden van toen. Aanvang 20.00 uur. Entree 5,- euro per persoon.

In Wierden op het Binnenhof en in Enter op de Enterse Waarf is er op 30 april een gratis Vrijheidsontbijt voor alle inwoners. Het ontbijt is van 8.00 tot 10.00 uur; aanschuiven kan tot 9.30 uur. Opgave kan via www.vrijheidwierdenenter.nl en wel zo snel mogelijk. In verpleeghuizen worden de ontbijten gebracht en de kulturhusen hebben hun eigen buurtschappen uitgenodigd.
Op 30 april wordt eveneens het monument Short Stirling onthuld. Ceremonie is vanaf 10.30 uur bij het monument aan de Goorseweg ter hoogte van nummer 35.
30 april kan er ook onder leiding van gidsen van de Historische Kring Wederden de wandeling Oorlog en Vrede worden afgelegd. Eveneens is in de tent op het Binnenhof het Terrasconcert ‘Vier de Vrijheid” vanaf 19.00 uur met onder meer de bigband Wierden Night Live. De toegang is gratis!
In Kulturhus Hoge Hexel kan op 30 april vanaf 20.00 uur worden meegedaan met de Pubquiz. Welk team weet het meest over Hoge Hexel en omgeving in oorlogstijd?

Verder zijn er wandel-, fiets- en autoroutes uitgezet langs plekken waar onder meer vliegtuigen in de oorlog gecrasht zijn. De routes vertellen het verhaal van de oorlog in Wierden in de uitgebreide beschrijvingen. Het boekje “Tussen wegen tussen heden en verleden” is à 3,99 euro te koop bij Reterink Boekhandel, Stationsstraat te Wierden en Primera Dorpsstraat te Enter. De routes zijn ook na de festiviteiten af te leggen. Bij Reterink Boekhandel en Primera Enter is ook de blauwe bevrijdingsvlag Vier de Vrijheid te koop.

Elke avond tot en met 5 mei, behalve op zondag en maandag, kan vanaf 20.30 uur de Lichtroute gereden worden. De routeboekjes à 2,- euro zijn te koop bij Reterink Boekhandel en Primera Enter.
Tot en met 11 juni 2022 is de expositie “Wiej bint vriej” te bezoeken bij de Historische Kring Wederden in de Van Buuren Stee aan de Appelhofdwarsstraat te Wierden. De toegang is gratis. Een vrije gift wordt op prijs gesteld.

www.vrijheidwierdenenter.nl

Meer berichten