<p>Landschap Overijssel organiseert ook dit jaar activiteiten. Naast behoud gaat het ook om het beleven van het landschap. (foto: Ben Vulkers)</p>

Landschap Overijssel organiseert ook dit jaar activiteiten. Naast behoud gaat het ook om het beleven van het landschap. (foto: Ben Vulkers)

Landschap Overijssel viert jubileum

Landschap Overijssel viert dit jaar het 90-jarig bestaan. Het is een jubileum dat zij niet onopgemerkt voorbij willen laten gaan. Zij zetten zich in voor het beheer en versterken van het mooie landschap in de regio, waarbij zij ook de nodige belevingsactiviteiten houden voor een breed publiek.

TWENTE - Afgelopen zaterdag werd de aftrap gegeven voor het jubileumjaar met de deelname aan een wereldrecordpoging. Tussen 11.00 en 12.00 uur draaiden wereldwijd 807 molens tegelijkertijd waarmee een nieuw record gevestigd werd - zij het een onofficieel record wat dus niet in het bekende boek terug te vinden is. Als beschermheer van het jubileumjaar was daarbij ook Andries Heidema, Commissaris van de Koning, aanwezig.

Dit jaar bestaat het Gilde van Vrijwilliger Molenaars 50 jaar. Daarom werd op 9 april een wereldrecordpoging gedaan om zoveel mogelijk molens tegelijkertijd te laten draaien. In Nederland deden 600 molens mee. Vanuit Landschap Overijssel waren de Twentse molens draaiend te zien. Commissaris van de Koning Andries Heidema: “Molens horen bij Nederland. Molens horen ook bij Overijssel. Enorme waardering daarom voor organisaties als Landschap Overijssel, die met de inzet van veel vrijwilligers, onze molens draaiende houden. Deze wereldrecordpoging moet gewoon slagen!” Hij bezocht voor het record de watermolens Bels en Frans in Mander.

In 90 jaar tijd is veel bereikt. Om daar op een positieve manier aandacht aan te besteden, staan dit jaar allerlei activiteiten op de planning, zoals de boekpresentatie 90 jaar Landschap Overijssel en verschillende muziek- en theatervoorstellingen in het landschap. “Maar ons werk is nooit klaar”, aldus Michael Sijbom, directeur van Landschap Overijssel. “We hebben decennialang roofbouw gepleegd op onze natuur met alle gevolgen van dien; verdroging, verzuring en een forse afname van onze soortenrijkdom. Een forse inhaalslag is nodig!”

Tijdens dit jubileumjaar worden verschillende beschermingsactiviteiten georganiseerd waarbij Landschap Overijssel hulp kan gebruiken. Michael Sijbom: “Elke vierkante meter natuur die we kunnen redden, is winst is voor onze hele samenleving.” Wie meer wil weten over hoe men positief bij kan dragen aan het landschap kan kijken op: www.landschapoverijssel.nl/90jaar

De link tussen molens en landschap gaat veel dieper dan menig mens zou denken. Zo was de benodigde bedrijvigheid om de molens van invloed op hoe het landschap er bij kwam te liggen qua agrarische productie. De molens dienen nu vooral een cultuurhistorische functie, waar vele vrijwilligers zich voor inzetten om dit ook voor de toekomst te behouden.

Meer berichten