<p>Oma Martha winkelt samen met schoondochter Dianne en kleindochter Merel.</p>

Oma Martha winkelt samen met schoondochter Dianne en kleindochter Merel.

‘De koeien zijn weer in de wei’

WIERDEN - “De koeien zijn weer in de wei”, oppert een oudere dame, kijkend door de winkelstraat van Wierden. Deze vergelijking ging zaterdag wel op. Gezellig druk en opgewekte mensen. Vanuit de winkeliers en kappers, omdat hun zaak eindelijk weer open mag met naleving van de coronaregels en vanuit de klanten die eindelijk weer iets anders zien dan de supermarkt en de drogist. In Wierden mag de horeca, met toestemming van de gemeente één dag open zonder dat zij hiervoor een boete krijgen. Zij willen ook bewijzen dat het broodnodig en mogelijk is dat zij klanten ontvangen. 

Winkeliers zijn blij dat ze de deuren weer kunnen openen. Zo laten Susan en Dealynn, medewerkers van Scapino, weten dat ze het ontzettend fijn vinden: “Weer lekker bezig zijn en contact met onze klanten.” Bij kledingwinkel Ten Berge is het ook gezellig druk maar niet overvol. “Elke keer net voor de lockdown had ik weer zo’n brok in mijn keel. Daar gaan we weer. Je hebt aan omzet gewoon nul maar je mist de mensen ook”, aldus eigenaresse Marja. “En gelukkig geen winkelen op afspraak, dat werkt niet ontspannend. Mensen voelen zich eerder verplicht tot kopen, terwijl gewoon rondkijken ook belangrijk is”, vult medewerker Hermien aan.


Kapper Haik Gacho en zijn echtgenote Valentin van Hair en Visage stralen vanachter hun mondkapjes. “Dit is toch geweldig. Wij hebben het opnieuw gemist, maar onze klanten ook hoor. Met name oudere klanten die hier ook wel langskomen voor alleen een kopje koffie terwijl ze echt niet altijd geknipt hoeven worden. Sociale contacten zijn erg belangrijk. Veel mensen zijn heel eenzaam tijdens zo’n lockdown”, meent het echtpaar.


Eigenaar Hasni Citgez van (onder andere) de Wierdense horecazaken Milano en Eleven bloeit ook helemaal op van zo’n dag evenals zijn medewerkers. “Klanten die samen genieten van een lekker etentje met een drankje bij ons in de zaak. Dit is toch wel heel wat anders dan die thuisbestellingen. Je moet wat in coronatijd, maar dit is wat wij weer willen en het is heel goed mogelijk als wij de coronaregels goed naleven. We werken met tijdsblokken en reserveringen. Wij merken dat onze klanten het ons ook gunnen.”


Erik-Jan en Erna kijken of ze wat van hun gading kunnen vinden.

En het winkelend publiek? Zij vinden het heerlijk om weer eens lekker te shoppen, hetzij alleen of met familieleden of kennissen. Oma Martha is gezellig aan het winkelen met schoondochter Dianne en kleindochter Merel. “We willen de lokale ondernemers natuurlijk wel steunen”, geeft Martha aan. Erik-Jan en Erna zijn samen op stap. “Gewoon omdat we weer eens wat nodig hebben. Wij zijn niet van die wekelijkse winkelaars maar nu even kijken of we wat van onze gading kunnen vinden.” Josien en kennisje Wendy passen kleding bij New Day. “Zo fijn, ik word er bijna baldadig van”, lacht Josien. “En er past mooi veel in mijn nieuwe tas”, glundert ze.

Meer berichten