<p>Met het softwareprogramma Tinkercad wordt een ontwerp gemaakt, die na uitprinten wordt toegezonden.</p>

Met het softwareprogramma Tinkercad wordt een ontwerp gemaakt, die na uitprinten wordt toegezonden.

(Foto: Tetem)

Maak- en ontwerpworkshops online

Normaliter worden tijdens de schoolvakanties bij de Twentse Maakplaatsen - in de bibliotheek of kulturhus - High Tech workshops gegeven om kinderen uit te dagen nieuwe technieken te leren en zich creatief te ontwikkelen binnen verschillende maakprocessen. Tetem laat weten dat door de lockdown dat nu niet mogelijk is en is het programma van de kerstvakantie omgezet is in een gratis, uitdagend en online alternatief.

TWENTE - Voor het High Tech programma in de kerstvakantie bieden de bibliotheken een alternatief programma aan die elke vakantieweek bestaat uit drie online KidsLab maak- en ontwerpworkshops voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Op 28, 29 en 30 december gaan ze samen met een labcoach van Tetem aan de slag met het bedenken en bouwen van een mini-escaperoom en op 4, 5 en 6 januari staat het ontwerpen van een 3D chocolade figuurtje centraal. 

“Met zo’n 800 escape-rooms in Nederland die nu gesloten zijn, biedt de workshop in de eerste kerstvakantieweek een mooie uitdaging om zélf een mini-escaperoom in een doosje te ontwerpen en bouwen”, aldus Tetem. “Niet alleen worden er leuke, uitdagende puzzels gemaakt ze geven ook valse aanwijzingen om het broertjes, zusjes of vriendjes moeilijker te maken de escaperoom op te lossen.”

Het programma in de tweede week van de kerstvakantie bestaat uit het leren werken met het softwareprogramma Tinkercad, waarbij kinderen een 3D ontwerp gaan maken en deze digitaal toesturen naar het MaakMeeLab van Tetem. Deze worden vervolgens met de 3D chocoladeprinter geproduceerd en per post aan de deelnemers toegestuurd. Opgeven voor de workshops is niet nodig. Doordat de chocolade verstuurd moet worden, kan het wel enige tijd duren voordat deze ontvangen wordt.

Meer informatie en alle benodigdheden om kind(eren) deel te laten nemen aan de gratis online KidsLab workshops, is te vinden via de website van tetem of kijk in de agenda op de website van de plaatselijke bibliotheek. Voor het laten vervaardigen van het 3D chocoladeontwerp wordt voor postadressen buiten Overijssel een kleine vergoeding (materiaal- en verzendkosten) gevraagd.

tetem.nl/athome/kidslab

Voorjaarsvakantie

Als de omstandigheden het toelaten, houdt Tetem in de voorjaarsvakantie de High Tech workshops weer fysiek in de bibliotheek of kulturhus. Op het programma staat dan het upcyclen van kleding. Tetem: “Jaarlijks gooien we in Nederland ruim 135 miljoen kilo textiel in de kledingbakken. Van die enorme hoeveelheid wordt slechts 1 procent gerecycled. Tijdens de workshop leren kinderen hoe een borduurmachine, naaimachine en plotter werkt en geven hun eigen meegenomen kledingstuk een tweede leven door het te verwerken tot een nieuw product.” Meer informatie is te vinden op tetem.nl/maakplaatsen.

Meer berichten