‘Fusie praktijken is een stap vooruit’

WIERDEN - De praktijk voor fysiotherapie en acupunctuur Hollander-Smeenk verlaat 1 januari 2022 na meer dan dertig jaar het pand aan de Melissehof. Ze wordt dan samengevoegd met de Fysiotherapiepraktijk Wierden in het gezondheidscentrum Wierdense Aa. Eigenaar/fysiotherapeut Joke Hollander-Smeenk is een gelukkig mens: ‘Dit is een stap vooruit.’

Joke Hollander-Smeenk was al jaren werkzaam als fysiotherapeut en bevoegd acupuncturist toen ze in 1988 haar eigen praktijk opende aan de Melissehof in Wierden.In de praktijk aan de Melissehof boden Joke en haar collega’s Rita Oude Nijhuis en Bertine Borghuis naast de fysiotherapie meer en meer alternatieven voor genezing. Zo kwamen er behandelingen mindfulness, dry needling, bio resonantie, medical taping, oedeemtherapie en geneeswijze met Omega 3 bij. Niet zelden met onverwacht goed resultaat en af en toe zelfs met niet voorziene verbeteringen.

Het was van meet af aan de intentie van Joke om een verbindende schakel te vormen tussen de reguliere en alternatieve gezondheidszorg. In haar praktijk stopte de behandeling niet als die niet aansloeg. Ze zocht dan in overleg met patiënten naar meer en mogelijk effectievere geneeswijzen. “De kracht was altijd de combinatie van de twee”, weet ze na meer dan 40 jaar ervaring maar al te goed. “Soms wijken we uit naar een alternatief als het op de reguliere manier niet lukt, soms andersom. Vaak blijkt dat met het combineren van de twee, één en één drie is.”

Joke en haar collega’s boekten resultaat met de al dan niet gecombineerde behandelingen bij zo’n 6000 patiënten. Een groot aantal. Veel van hen kwamen er op voorspraak van andere patiënten in de praktijk terecht. Joke: “Tijdens een behandeling praten we natuurlijk en leg ik dingen uit. Het komt regelmatig voor dat mensen dan vragen of ik ook iets voor iemand anders kan betekenen.”


In haar eigen praktijk is de combinatie van klassiek en modern genezen een vanzelfsprekendheid. Zover is het in de samenleving nog niet, constateert Joke. “De reguliere gezondheidszorg kan heel veel, maar niet alles. Ook in de alternatieve gezondheidszorg zitten zwakke plekken. Maar ze zouden elkaar zo mooi kunnen aanvullen. Op dat terrein moet nog wel wat werk verricht worden.”

Dat haar praktijk nu wordt overgenomen en wordt ondergebracht in een gezondheidscentrum, ziet Joke dan ook als een stap vooruit. “Het Medisch Centrum Wierdense Aa is er dan ook voor alternatieve geneeswijzen. Dat past bij mijn ideaal. We zijn heel blij met deze oplossing en hebben veel vertrouwen in de samenwerking met onze nieuwe collega’s in de Wierdense Aa.”

Joke en haar collega’s bieden hun behandelingen vanaf 1 januari 2022 aan in de Fysiotherapiepraktijk Wierden in Medisch Centrum Wierdense Aa, Almelosestraat 46a Wierden. Telefoon 0546 578890.

Meer berichten