<p>Een kleine ondernemer kan vrijgesteld worden voor de btw.&nbsp;&nbsp;</p>

Een kleine ondernemer kan vrijgesteld worden voor de btw.  

(Foto: Belastingdienst)

Geen BTW-aangifte voor ondernemers

De Belastingdienst biedt ondernemers met een structurele jaaromzet van 20.000 euro of minder de mogelijkheid om deel te nemen aan de kleineondernemersregeling. Ondernemers zijn hiermee minimaal drie jaar vrijgesteld voor de btw, tenzij de jaaromzet boven de 20.000 euro uitkomt.

WIERDEN - De belastingdienst heeft een flitspeiling laten uitvoeren en daaruit blijkt dat de helft van de startende ondernemers en zzp’ers graag afziet van de btw-aangifte. Het onderzoek is van 6 oktober tot en met 12 oktober 2021 uitgevoerd door PanelWizard. Aan het onderzoek namen 1012 ondernemers mee, waarvan 430 startende en kleine ondernemers (zzp’ers) die zelf hun btw-aangifte regelen of gebruikmaken van de kleineondernemersregeling.
Voor ondernemers met een structurele jaaromzet van maximaal 20.000 euro is dat door de kleineondernemersregeling (KOR) mogelijk. Om per 1 januari 2022 deel te nemen aan deze btw-vrijstelling, moeten startende ondernemers en zzp’ers zich uiterlijk 3 december 2021 hebben aangemeld.
Of deelname interessant is, hangt af van verschillende factoren en is voor iedere ondernemer anders. Ferry Hoogerheijde, startersvoorlichter Belastingdienst, benadrukt: “Als KOR-deelnemer breng je geen btw in rekening en hoef je geen btw-aangifte te doen. Hierdoor heb je minder administratieve verplichtingen. Maar je mag ook geen btw aftrekken als voorbelasting. Als jij de komende drie jaar veel investeringen gaat doen, is deelname minder gunstig. Ook is het goed om te kijken naar je klantenkring. Heb je vooral particuliere klanten aan wie je diensten levert? Dan kun jij een scherpere prijs bieden als je geen btw in rekening hoeft te brengen.”

Hulpmiddel

Voor ondernemers die twijfelen of ze aan de omzetgrens voldoen, ontwikkelde de Belastingdienst het hulpmiddel ‘Kan ik gebruikmaken van de kleineondernemersregeling’. Ferry benadrukt: “Ga hierbij uit van een regulier jaar en geen coronajaar waarin je wellicht een lagere omzet had dan normaal. Als je de omzetgrens van € 20.000 namelijk overschrijdt, moet je je afmelden voor de regeling. Dan gelden meteen de reguliere btw-regels en kun je je de komende drie jaar niet meer aanmelden voor de KOR. Het is dus belangrijk dat je een goede afweging maakt voor jezelf en op het juiste moment instapt.”
Om ondernemers te helpen bij een voor hen juiste keuze, zette de Belastingdienst op belastingdienst.nl/kor verschillende vragen op een rij.

Vóór 3 december aanmelden

Om per 1 januari 2022 deel te nemen aan de KOR, moet het aanmeldformulier uiterlijk 3 december binnen zijn bij de Belastingdienst. Dit formulier is te vinden op belastingdienst.nl/kor. De aanmelding moet per post verstuurd worden, dus doe dit tijdig.

Meer berichten