<p>Hergebruik is duurzamer dan telkens iets nieuws maken. Maar de rol van de kringloopwinkel gaat verder dan alleen duurzaamheid.</p>

Hergebruik is duurzamer dan telkens iets nieuws maken. Maar de rol van de kringloopwinkel gaat verder dan alleen duurzaamheid.

(Foto: Shutterstock)

De kringloopwinkel vervult ook een belangrijke sociale functie

WIERDEN - Kringloopwinkels vragen op zaterdag 2 oktober, de Nationale Kringloopdag, nog eens extra aandacht voor het hergebruik van goederen, maar het is ook een goed moment om te kijken naar de bredere rol die deze winkels spelen in de samenleving.

Nederland telt zo’n 1.100 echte kringloopwinkels zoals 2Switch in Wierden; organisaties waar mensen spullen kunnen doneren die dan vervolgens weer verwerkt of verkocht worden. Deze zijn anders dan een tweedehandswinkel; deze kopen veelal spullen in om weer door te verkopen. De kringloopwinkel is de afgelopen jaren gegroeid qua populariteit volgens brancheorganisatie BKN. Zo nam het aantal bezoekers toe en de omzet. In 2020 was ook het aanbod van goederen hoger als gevolg van de corona-opruimwoede. 

Kringloopwinkels dragen bij aan een stukje duurzaamheid. Telkens wanneer iemand kiest voor een tweedehands product in plaats van iets nieuws te kopen, spaart dit in principe weer grondstoffen uit. Immers, wat je niet verkoopt, hoef je als fabrikant niet te maken. Daarnaast kunnen zo spullen gered worden van de verbrandingsoven, wat weer gunstiger is voor het milieu.

Een aspect van de kringloopwinkel waar minder vaak aan gedacht wordt is de sociale functie. In de branche zijn zo’n 11.000 mensen werkzaam volgens brancheorganisatie BKN. Een deel zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld mensen met een handicap, mensen die re-integreren of langere tijd in een uitkeringssituatie zitten. Voor hen zijn de kringloopwinkels een manier om aan de slag te gaan. Het andere sociale aspect is dat voor de bezoekers. Onder hen zitten ook mensen die bijvoorbeeld een klein sociaal netwerk hebben, uit een andere cultuur komen of sociaal zwakker zijn. Voor hen is de kringloopwinkel een plek om mensen te ontmoeten en deel te nemen aan de samenleving. De kringloopwinkel dient dan als een soort van huiskamer voor de buurt, waar mensen elkaar tegenkomen om een praatje te maken. Door de vergrijzing zou deze functie wel eens steeds belangrijker kunnen worden.

Meer berichten