<p>De expositie geeft een inzicht in de rijke geschiedenis van kleding: welke rol speelt het in ons leven?</p>

De expositie geeft een inzicht in de rijke geschiedenis van kleding: welke rol speelt het in ons leven?

Expositie ‘Lang leve de Kleermaker’

WIERDEN - Het lijkt zo gewoon, de kleren, die we dagelijks aantrekken. Maar wat is er nodig om van een gewone lap een jurk, jas, pak, broek of onderkleding te maken: Natuurlijk de kleermaker, of zoals dat tegenwoordig heet: de coupeur of coupeuse, zowel binnen de kledingindustrie (confectie) als handgemaakt.

Een lopende expositie van de Historische Kring Wederden geeft aan dat we kunnen kijken naar de kleermaker van toen, maar ook naar de coupeuse van nu. Er is volop aandacht voor de studenten van de opleiding “Mode en Maatkleding” van het ROC van Twente. Met trots laten zij hun werkstuk zien: een bustier (afgeleid van een korset) naar eigen ontwerp. De werkstukken worden aangevuld met een foto-modeshow ter vervanging van een live-modeshow. De foto’s zijn ook gemaakt door studenten van het ROC.

Waar in de 19de eeuw tot half 20ste eeuw de vrouwentaille werd ingesnoerd door het korset, veranderde het korset van “iets onder de kleren” tot een pronkstuk dat getoond mag worden en het korset kreeg een mooiere naam, namelijk bustier. Niet voor niets werd in de negentiger jaren binnen de bruidsmode een trouwjurk geregeld vervangen door een bustier met een losse rok. Met trots geeft de expositie ook aandacht aan de Wierdense coupeuse Aukje Steenberg, oud-leerlinge van het ROC. Zij heeft in het Amsterdamse atelier van Edwin Oudshoorn professioneel meegewerkt aan de prachtige paarse japon van Nikkie de Jager, gedragen tijdens het Songfestival. Het vak van coupeuse is nog steeds te leren. In Wierden kan dit onder andere bij modevakschool Willeke. Zij geeft samen met enkele leerlingen een inkijkje in het naaien van kleding en meer. Daarnaast heeft ook de goed gesorteerde firmal Samitex Exclusieve Stoffen enkele voorwerpen en stoffen ter beschikking gesteld.

Deze expositie gaat aan de hand van foto’ s van weleer, aangevuld met foto’s van voormalige naai-/textielindustrie in Wierden terug naar de kleermaker in zijn kleermakerszit op de tafel: de ambachtsman van maken van kleding. De kleermaker zit in de expositie in zijn traditionele kleermakerszit en de vele attributen die hij gebruikte heeft hij bij de hand. De expositie is aangevuld met enkele prachtige quilten van de hand van Karin van Gijtenbeek, schilderijen van Ingrid Groeneveld en keramiek van Leta Evers.

De expositie is geopend op woensdag en donderdag van 14.00 tot 17.00 uur, vrijdag van 14.00 tot 20.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur. U bent van harte welkom. De entree is vrij en koffie/thee staat gratis voor u klaar. Een vrije gift wordt op prijs gesteld. Kijk voor meer informatie over deze expositie en andere activiteiten op www.historischekringwierden.nl

Meer berichten