<p>De familie Brummelhuis fokt een zeldzaam ras varkens, waarvan er slechts 400 op de hele wereld zijn.</p>

De familie Brummelhuis fokt een zeldzaam ras varkens, waarvan er slechts 400 op de hele wereld zijn.

Kom biggetjes kijken in Hoge hexel

HOGE HEXEL - Hoewel de schoolvakanties in Overijssel al voorbij zijn, kan iedereen nog volop nagenieten van de zomer en het buiten zijn. Daarom organiseert de familie Brummelhuis op woensdagmiddag 8 september een gezellige middag biggetjes kijken op hun varkensboerderij. Marije Brummelhuis trakteert op Twentse beschuit met muisjes en vertelt over het leven op hun varkensbedrijf.

De familie Brummelhuis heeft een bijzondere varkensboerderij waar ze met drie generaties leeft. Op hun fokbedrijf houden ze moedervarkens die regelmatig biggetjes krijgen. Hun biggen groeien op met als doel om later zelf ook een leven te gaan leiden als moedervarken (zeug). Het werk van de familie vergt veel kennis over de erfelijkheid en gezondheid van varkens. Boeren die de zeugen bij de familie Brummelhuis kopen, stellen hoge eisen aan hun fokzeugen. Ze willen graag sterke, vruchtbare varkens met goede moedereigenschappen. De moedervarkens moeten bijvoorbeeld genoeg melk geven voor hun biggetjes en een rustig en zorgzaam karakter hebben. Ook willen ze graag dat de zeugen een leven lang gezond en vitaal blijven. Zulke dieren fokken is een bijzonder vak. Marije Brummelhuis is officiële educatieboer en ontvangt regelmatig scholen en groepen voor een boerderijles. Tijdens het “biggen kijken” verwelkomt Marije Brummelhuis bezoekers bij haar picknicktafel op het erf met koffie, thee, ranja en een heerlijke Twentse beschuit met muisjes. Want er zijn tenslotte biggetjes geboren. Het zal iedereen meteen opvallen dat het buiten nauwelijks ruikt naar varkens. Daarvoor zorgt de biologische luchtwasser waarin de familie investeerde. Die filtert ammoniak, geur en stof uit de stal zodat de buurt en de natuur geen last hebben van het bedrijf. Marije laat de veldbloemen en uilenkasten op de boerderij zien. Bijen, insecten en vogels zijn onmisbaar voor boeren. Uilen vangen veel muizen. Insecten zijn belangrijk voor het bestuiven van landbouwgewassen.

In de skybox in de stal kan iedereen de moedervarkens en hun pasgeboren biggetjes van bovenaf goed zien. De dieren verblijven in bijzondere kraamhokken die de familie Brummelhuis zelf heeft ontwikkeld. Zeugen kunnen er veilig bevallen en hun biggetjes zogen. In het kraamhok kunnen zowel de zeug als de biggetjes zoveel mogelijk vrij rondlopen. Biggetjes dartelen en spelen er naar hartenlust. Ze slapen in een warm nestje op veilige afstand van hun moeder. Op de boerderij leeft het bijzondere Terra varken. De familie Brummelhuis is er supertrots op. Van het ras leven maar 400 dieren in de hele wereld. Het speelt een belangrijke rol in de kruising en het in stand houden van goede fokzeugen. De rondleiding op de boerderij van de familie Brummelhuis vindt plaats op 8 september om 13.30 uur aan de Bekkenhaarszijweg 3, 7645 AK in Hoge Hexel. Meld je vooraf aan via marije@fokbedrijfbrummelhuis.nl. De rondleiding is boeiend voor kinderen én volwassenen. Iedereen is van harte welkom.

Meer berichten