Afbeelding

Nieuw project Herenboeren Twente zoekt ‘medeboeren’

Algemeen

TWENTE - Een groep enthousiaste Twentenaren heeft het initiatief genomen om één of meerdere zogenaamde Herenboerderijen in Twente te stichten. Zij zijn op zoek naar mensen die hierbij aan willen haken.

Een Herenboerderij is een kleinschalige coöperatieve boerderij in eigendom van ongeveer 200 huishoudens die de aangesloten leden voorziet van groente, fruit, aardappelen, vlees en eieren. Samen hebben ze een boer in dienst die op een duurzame en natuurvriendelijke manier kwalitatief hoogwaardig voedsel produceert dat de leden-Herenboeren en Herenboerinnen willen eten.

Geïnteresseerd?
De kartrekkers van Herenboeren Twente willen nu op korte termijn zoveel mogelijk geïnteresseerden werven. Daartoe worden de komende maanden voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd. De eerste werd donderdag in de Enschedese bibliotheek gehouden. De tweede bijeenkomst, op donderdag 8 juli, wordt gehouden in de vorm van een webinar via internet. Deze start om 19.30 uur en eindigen rond 21.00 uur. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden op: www.herenboeren.nl/twente. Daar is ook meer informatie te vinden over het initiatief van Herenboeren Twente.

Twentse Herenboerderij
Zodra er voldoende leden, een goede locatie en een boer zijn gevonden, kan de eerste Herenboerderij Twente van start kan gaan. Deelnemende huishoudens brengen eenmalig inleggeld in. Met dit startkapitaal wordt het terrein ingericht en worden investeringen gedaan, zoals het aanschaffen van gereedschap en werktuigen. Na de eerste oogst betaalt elk huishouden iedere week een bescheiden contributie, afhankelijk van het aantal monden. De leden van de Herenboerderij beslissen tijdens een algemene ledenvergadering over de hoofdzaken van de bedrijfsvoering. Zo wordt gezamenlijk elk jaar bepaald wat er aan voedsel wordt verbouwd, hoeveel varkens, kippen en runderen er worden gehouden en welke investeringen nodig zijn.

Meer op komst
De eerste Herenboerderij van Nederland staat sinds 2016 in Boxtel. Op dit moment telt Nederland al negen herenboerderijen waarbij zo’n vijfduizend burgers zijn aangesloten. Daarnaast zijn er 15 Herenboerderijen in oprichting. Hopelijk wordt Herenboerderij Twente hier spoedig aan toegevoegd.

Waar het allemaal begon in Almelo – 1957 – Grotestraat 106
Roessingh Revalidatie Techniek heeft nieuwe aanmeetlocatie 1 uur geleden
Tijdens een van de bijeenkomsten werd er opnieuw getrouwd.
Bijeenkomsten 'De Kracht van Herinnering' 3 uur geleden
Frank Smit van SVZW scoorde weer twee keer.
SVZW - Achilles '12: Opnieuw volle buit voor de Zwaluwen 5 uur geleden
Merle Bouwmeester uit Wierden en Lina Ilkay uit Zutphen.
Druk en succesvol weekend voor SVOD 6 uur geleden
Afbeelding
Proces rondom programmeringsafspraken van windenergie in gemeente Wierden 7 uur geleden
Dames Badminton in Wierden telt momenteel 17 leden, maar meer leden zijn welkom.
'Gezellig en sportief' 19 uur geleden
Het Pels-orgel (1945) in de Dorpskerk leent zich uitstekend om de breedte in stijlen te vertolken.
Bevrijdingsconcert in Dorpskerk met gevarieerde orgelwerken gisteren
Afbeelding
'OpStap' fietsexcursie in natuurgebied De Doorbraak 20 apr, 18:04