Afbeelding

Bodemvondsten Vossenbosch bij HKW

Algemeen

WIERDEN - Op het terrein van het voormalige Molukse woonoord Vossenbosch zijn in de grond enkele tastbare herinneringen gevonden aan de bewoning van mensen in dit gebied en wel voordat de ruiters en hun paarden gebruik zijn gaan maken van de mooie manege op deze plek.

Op 12 mei 2021 is naast het terrein van manege de Vossenbos, op de hoek van de Bruinehoopsweg en de Oude Zwolseweg, een prachtig monument geplaatst, om te herdenken dat hier het Molukse woonoord ooit was gevestigd. De barakken van dat woonoord stammen uit de tijd van het NAD-werkkamp (Nerderlandse Arbeids Dienst), opgericht in de crisisjaren voor de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de oorlog verbleven hier tewerkgestelden, die ontginningswerkzaamheden verrichtten in het Westervennen en Duitse troepen. Vlak na de oorlog verbleven er Fransen en Canadese militaire eenheden, wachtend op repatriëring naar hun vaderland.

Historische functie
De plek vormt tevens een blijvende herinnering aan mogelijk allereerste bewoning van dit gebied in de oudheid in de vorm van een grafheuvel naast het monument. Tastbare herinneringen uit het verleden, bodemvondsten zoals munten, verloren ringetjes en dergelijke, worden nu tentoongesteld in twee vitrinekasten bij de HKW. Daarnaast is er aandacht voor het “Verhalenboek Vossenbosch”, te koop bij de HKW voor 12,50 euro, met fictieve verhalen, die zich op en nabij het Vossenbosch, afspelen. De standaard openingstijden zijn (zoals gewoonlijk): woensdag en donderdag van 14.00 tot 17.00 uur. Vrijdag van 14.00 tot 20.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur. Groepsbezoek is ook mogelijk buiten deze tijden, na een afspraak via email secretariaat@historischekringwierden.nl. U bent van harte welkom. De entree is vrij, maar een vrije gift wordt op prijs gesteld.

Afbeelding
Nieuwe tafel? Maak hem samen met Mooie Tafels 1 uur geleden
De vluchtheuvel rond 1933.
Onthulling eerste project SKHE: De vluchtheuvel 19 uur geleden
Afbeelding
Veel positieve reacties over sportinstuif van De Welle 28 mrt, 09:58
Samen met verschillende partijen willen de 14 Twentse gemeenten werken aan een vitale samenleving met ruimte voor iedereen.
Sport voor iedereen mogelijk maken 27 mrt, 18:04
Woonboulevard Almelo trapt de serie braderieën af met een Middeleeuwse Braderie. (Foto: Larissa van Zeist)
Stoomtrein rijdt op tweede paasdag 27 mrt, 13:57
Alle verenigingen zijn uitgenodigd om volgend jaar weer mee te doen met de competitie.
Kluppelshuizen 1 wint de klootschietcompetitie 27 mrt, 13:53
Afbeelding
Dierenambulance zoekt vrijwilligers 27 mrt, 08:06
Vaccinatie moet het kind al bij de geboorte goede bescherming bieden tegen kinkhoest.
GGD ziet ook hier de toename kinkhoest 26 mrt, 18:12