Wees alert op de risico’s van landbouwvoertuigen

WIERDEN - In een agrarische gemeente als Wierden speelt de landbouw een belangrijke rol in de lokale economie en gemeenschap. We komen ze ook vaak tegen op de wegen; zoals nu in de zaaiperiode. Het is verstandig om alert te zijn op de risico’s van de weg delen met landbouwverkeer, zowel voor jong als oud.

De zaai- en oogstperiodes zorgen altijd voor een grote toename van landbouwverkeer op de Wierdense wegen. Een mooi stukje bedrijvigheid, maar ook iets wat een risico met zich meebrengt. Voertuigen rijden af en aan en zeker tijdens regenbuien kan modder op de weg achterblijven. Dit zorgt dan weer voor gevaarlijke gladheid. Mensen zijn hier vaak niet zo op bewust, aangezien we gladheid vaak eerder associëren met sneeuw en ijs. Toch kan een modderige weg je snel in de berm doen belanden. Boeren en loonbedrijven doen er alles aan om de wegen schoon te houden, aangezien zij zelfs aansprakelijk zijn wanneer er door modder op de weg een ongeval zou ontstaan. Uiteraard bent u ook zélf verantwoordelijk als weggebruiker. Pas uw snelheid dan ook aan om de kans op een ongeval te verkleinen.

Geef ze de ruimte
Onlangs deed de gemeente al een oproep om vrachtverkeer op de Wierdense bedrijventerreinen de ruimte te geven bij hun werkzaamheden. Een boodschap die we hier nog even herhalen, aangezien deze ook toepasbaar is op veel grotere landbouwvoertuigen. Wederzijds begrip en een stukje geduld zijn belangrijk; een landbouwer moet immers ook zijn belangrijke werk kunnen doen waardoor u misschien wel eens moet wachten op de weg. Gun elkaar de tijd en de ruimte om dit veilig te kunnen doen.

Maak kinderen wegwijs
De afgelopen jaren is ook sterk ingezet op voorlichting op de lokale en regionale scholen. Doel is om kinderen bewust te maken van de inherente risico’s van landbouwverkeer. Zij komen deze voertuigen immers geregeld tegen wanneer zij van en naar school fietsen. Zo is er grote aandacht voor wat een bestuurder van een trekker wel en vooral ook niét ziet. De grote, brede voertuigen hebben vaak dode hoeken waarin kinderen volledig onzichtbaar zijn.

Meer berichten