Veel irritatie over hondenpoep in Wierden: dit zijn de regels

WIERDEN - Hondenpoep in de openbare ruimte is één van de grootste ergernissen in ons land. Helaas is het ook een ergernis die we veel in Wierden tegenkomen. Lang niet alle hondenbezitters houden zich aan de geldende regels.

De gemeente toonde afgelopen week via Facebook een door een bewoner ingestuurde foto. Eentje die het asociale gedrag van sommige hondenbezitters goed in beeld brengt. Op de compilatiefoto, genomen bij de speeltuin aan de Disselsweg in Enter, zijn maar liefst zes hondendrollen te zien - evenals het bord dat overduidelijk “GEEN honden uitlaten” aangeeft. Dubbel asociaal gedrag dus.

De regels
De gemeente benadrukt dat het verplicht is om hondenpoep zelf op te ruimen. Deze verplichting geldt zowel binnen als buiten de bebouwde kom en óók in een losloopgebied. De hondenpoep kan men in een zakje doen en dit deponeren in een gemeentelijk afvalbak, de diverse hondenpoepbakken of mee naar huis nemen wanneer er geen vuilnisbak is. Er staan bij losloopgebieden extra afvalbakken om dit zo makkelijk mogelijk te maken. Poepzakjes in de berm, put, plantsoen of het water gooien is dan ook nadrukkelijk niet de bedoeling.

Handhaving matig
De door de gemeente geplaatste foto leverde ook de nodige kritiek op; zo leeft het beeld bij de reageerders dat de handhaving op het hondenpoepbeleid matig is. Het invoeren van een hondenbelasting en hiervoor in dienst nemen van meer controleurs zou kunnen helpen om deze overlast terug te dringen, zo is de gedachte. Op dit moment is de pakkans van asociale hondenbezitters helaas te klein, waardoor er geen duidelijke prikkel is om zich aan de regels te houden.

Meer berichten