Gemeente in gesprek met jongeren: wat is mogelijk?

WIERDEN - Jongeren in Wierden voelen zich ondanks de slepende crisis over het algemeen vrij goed, maar er zijn ook zeker zorgen. Dit is de uitkomst van de gesprekken die de afgelopen tijd gevoerd zijn met jongeren in de leeftijd van 13 tot 17 jaar en de groep 18 tot 25 jaar.

De gemeente en het welzijnswerk gingen in gesprek met jongeren om te kijken welke gevolgen de crisis heeft op hun gemoedstoestand in de brede zin. De coronacrisis heeft immers veel praktische gevolgen: school lag regelmatig stil, jongeren raakten hun bijbaantje kwijt, sportactiviteiten lagen stil, evenementen waren niet mogelijk en sociale contacten stonden noodgedwongen op een laag pitje. De gesprekken werden gevoerd in het kader van Jeugd aan Zet, een programma voor gemeentes om participatie en ontmoeting tussen en met jongeren te stimuleren.

Effecten
In de gesprekken en bijbehorende digitale vragenlijsten ging het onder meer over de effecten van corona op het leven van de jongeren en het contact met de gemeente. De meeste jongeren (ruim 80 procent) voelen zich dus goed en maken zich weinig zorgen over hun eigen gezondheid. Wel maken ze zich zorgen over de gezondheid van familie en vrienden. Hierdoor zijn ze bereid om zich wel aan de maatregelen van de overheid te houden. Wel vragen ze zich af wat de gevolgen zullen zijn voor hun opleiding en/of werk. Vooral de wat oudere jeugd volgt meestal digitaal les en is vaak een bijbaantje kwijtgeraakt.

Gemis aan contact
Ook missen de jongeren de contacten met vrienden en vinden ze het jammer dat ze geen activiteiten kunnen organiseren of ergens aan mee kunnen doen. Wethouder Jeffrey Rouwenhorst: “We willen dan ook aan de slag gaan met de signalen die we vanuit jongeren hebben ontvangen, kijken naar waar kansen en mogelijkheden liggen en dit vertalen naar concrete acties. Het is belangrijk om te kijken hoe we - binnen de geldende corona-regelgeving en richtlijnen - jongeren elkaar kunnen laten ontmoeten en activiteiten kunnen laten organiseren, bijvoorbeeld op het gebied van sport of online.”

Meer berichten