De bibliotheek gaat meer doen

WIERDEN/ENTER - “Boeken lezen vind ik geweldig. Die nemen je mee naar andere landen en culturen en brengen je op nieuwe gedachten. Daarom ga ik graag naar de bibliotheek,” vertelt Alide Reerink uit Enter. Ze is al jaren lid en zit ook in het bestuur.

“Dat kwam zo, in de bieb zag ik een flyer hangen, waarin gevraagd werd naar nieuwe bestuursleden. Ik dacht: daar moet je vast geleerd voor zijn en meer gelezen hebben dan ik. Maar ik was er ook heel enthousiast over, want de bibliotheek is er om de hele gemeenschap te ondersteunen. Dat spreekt mij aan. Dus ik heb me toch aangemeld. Ik werd gelukkig met open armen ontvangen en voel me als een vis in het water.” De bibliotheek moet met de tijd meegaan, vindt Alide. “Met het alleen maar uitlenen van boeken en dvd’s kom je er niet. Om ook in de toekomst een belangrijke rol in de lokale gemeenschap te blijven spelen, wordt de bibliotheek een soort ‘leercentrum’. Daar gebeurt veel meer dan boeken en materialen uitlenen. En daar zijn ook extra vrijwilligers voor nodig.”

Enterse noaberschap
Vrijwilligers vinden, lukt in Wierden beter dan in Enter. Hoe komt dat? “Dat weet ik eigenlijk niet. Juist in Enter is het gevoel voor ‘noaberschap’ groot. Ik woon hier al meer dan 35 jaar en heb dat vaak meegemaakt. Zoals bijvoorbeeld de Gouden Handen Ploeg van de St. Marcellinus Parochie, die gezorgd heeft - en zorgt - voor een mooi en multifunctioneel parochiecentrum. Het zou mooi zijn als zoiets ook voor de bibliotheek in Enter op gang kwam. Enternaren die de handen uit de mouwen steken voor hun eigen bibliotheek. Die heeft echt een opknapbeurt nodig. Vrijwilligers kunnen veel doen, maar ook het Enterse bedrijfsleven zou een bijdrage kunnen leveren. Donaties zijn van harte welkom!”

Meer organiseren
In Enter worden minder activiteiten georganiseerd dan in Wierden. Is dat een bewuste keuze? “O nee, zeker niet! We willen hier juist graag meer organiseren! Maar dan wel over onderwerpen waar Enternaren interesse in hebben. Daarom wil ik Enternaren ook oproepen zich als vrijwilliger te melden. Bijvoorbeeld door zich te melden als gastvrouw/gastheer of om lid te worden van Programmaraad: dan kun je meepraten over nieuwe activiteiten in de bieb van Enter.” Meer informatie over vrijwilligerswerk in de bieb is te vinden op www.bibliotheekwierden.nl/jij-bent-nodig.

Meer berichten