Neem de tuin onder handen en maak deze klimaatbestendig

Neem de tuin onder handen en maak deze klimaatbestendig

TWENTE - De eerste mooie lentedagen zijn inmiddels weer een feit. Menig Twentenaar grijpt deze aan om ook de tuin weer onder handen te nemen.

Het Waterschap Vechtstromen heeft diverse tips voor mensen die dit voorjaar aan de slag gaan met hun eigen tuin. Mensen kunnen namelijk zelf ook veel doen om de tuin klimaatbestendig te maken; door goed in te spelen op extremen zoals de hevige regenval én de aanhoudend droge periodes. Het Waterschap is namelijk beheerder van dertig procent van het grondoppervlak in het werkgebied, de rest is in handen van u. Oftewel, om meer te bereiken qua klimaatbestendigheid moet ook de tuineigenaar geprikkeld worden.

Regenton
Eén van de adviezen die we al vaker horen is het plaatsen van een regenton. De afgelopen jaren was er een neerslagtekort in Twente, waardoor het verstandig is om water te sparen wanneer dit kan. Een regenton is een goede manier om wat water vast te houden. Dit dient ook een tweede doel: bij hevige regenval ontstaat er minder snel wateroverlast doordat de grond minder snel verzadigd is.

Meer mogelijk
Andere adviezen zijn het gebruik van grind in plaats van tegels, wat beter water doorlaat en overbelasting van het riool voorkomt. Verder is aanleggen van een vijver of wadi in de tuin handig om hemelwater op te vangen.

Groen is cool
Het vergroenen van de tuin is ook een goede manier om deze klimaatbestendig te maken. Het vervangen van tegels voor gras en planten draagt bij aan de biodiversiteit, voorkomen van wateroverlast maar ook het voorkomen van hittestress tijdens de zinderende zomers. Tegels houden immers veel warmte vast en stralen die ook weer uit. Door tegels te vervangen voor groen brengt u dus ook verkoeling in de tuin. Zeker wanneer u bijvoorbeeld in de gelegenheid bent om een boom te planten, kan dit op termijn zorgen voor een aangename schaduw rond uw eigen huis. Andere adviezen van gemeenten zijn onder meer het ophangen van vogelhuisjes, aangezien zij ook belangrijk zijn in de strijd tegen bijvoorbeeld de eikenprocessierups.

Meer berichten