Praat mee over klimaatverandering
Foto: Shutterstock

Praat mee over klimaatverandering

WIERDEN - Weersextremen komen de afgelopen jaren steeds vaker voor in Nederland. Ook in de gemeente Wierden zien we grotere uitdagingen hoe we hiermee om moeten gaan. Om inwoners actief mee te laten praten over de klimaateffecten worden komende maand twee klimaatcafés gehouden.

Klimaatverandering is een breed proces dat zich op diverse manieren uit. Zo zagen we de afgelopen jaren al ronduit verschroeiende zomers met recordwarme temperaturen. Deze zijn niet alleen vervelend voor ons als mens, maar ook vooral voor planten en dieren. Zo konden dieren moeilijk drinkwater vinden en ook de natuur verdorde zienderogen. Het is echter lastig om hier in onze regio iets aan te doen; de hoge Twentse zandgronden maken het erg lastig om voldoende water aan te voeren en beschikbaar te houden. Dit leverde ook weer concrete problemen op voor agrariërs die niet mochten sproeien door de aanhoudende droogte.

Ook niet goed
Aan de andere kant van het spectrum zagen we in Wierden ook groeiende wateroverlast als gevolg van de klimaatverandering. Hierbij regent het relatief veel in een relatief korte periode. Het gevolg is dat er wateroverlast ontstaat. Bestaande riolering kan dan vaak het water niet snel genoeg afvoeren. Ook kan de grond - zeker wanneer deze verdord is - niet voldoende water opnemen. Voor het aanpakken van deze klimaateffecten moeten wel concrete keuzes gemaakt worden. Zo is het simpelweg onmogelijk om onder álle omstandigheden áltijd droge voeten te garanderen voor álle inwoners. De gemeente wil graag dat inwoners, ondernemers en gemeente samen praten over welke effecten wel of niet acceptabel zijn. Bijvoorbeeld of het mag dat er jaarlijks een laag van 10 centimeter in de straat staat na een hevige regenbui.

Klimaatcafé
Op maandag 1 en donderdag 4 maart organiseert de gemeente twee online klimaatcafés. Inwoners kunnen daar in gesprek gaan over de maatregelen en acceptabele risico's. De bijeenkomsten beginnen om 19.30 en duren tot 21.00 uur. Op 1 maart is dit gericht op Wierden, 4 maart op inwoners van Enter. Aanmelden kan via www.wierden.nl/klimaatcafe.

Meer berichten