Rolstoelbasketballers dagen iedereen uit minder te zitten!

Rolstoelbasketballers dagen iedereen uit minder te zitten!

TWENTE - Deze donderdag is de Zitloze Werkdag gehouden. Nederland is Europees kampioen zitten en dit wordt versterkt door het thuiswerken. Dit is niet goed voor de gezondheid.

Tijdens én uiteraard na de Zitloze Werkdag wordt werkend Nederland uitgedaagd om 25 procent van de tijd te gaan staan en te bewegen. Dit is mede geïnitieerd en bedacht door de Paralympische rolstoelbasketballers waaronder Joost Morsinkhof uit Haaksbergen, omdat we veel kunnen leren van deze sporters op het gebied van vitaliteit.

Blijf in beweging
Veel valt er te leren van de Paralympische sport. De Nederlandse rolstoelbasketballers moeten veel zitten, waardoor zij op een andere en bewuste manier omgaan met voeding en bewegen. Zij weten hoe je fit kan blijven en wat een goede zithouding is. Joost Morsinkhof woont in Haaksbergen en is rolstoelbasketballer. “Ik leer op mijn studie (sportkunde) veel over het belang van bewegen en hoe je mensen daarmee moet helpen. En daarnaast ervaar ik het zelf ook als topsporter. Ga niet te veel zitten, maar blijf in beweging.”

We zitten te veel
Het kantoorpersoneel zit bijna net zoveel. Gemiddeld zitten we in Nederland 7,5 uur per dag. En dat vergroot de kans op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en klachten aan spieren, pezen en gewrichten. De rolstoelbasketballers helpen werkend Nederland om fit en vitaal te worden. Door de intelligente lockdown werken steeds meer mensen thuis. De werkomgeving is hierdoor veranderd; we maken op een andere manier met elkaar contact en werken vanuit een vaak niet ideale thuiswerkplek. 41 procent van de thuiswerkers geeft aan vaker last te hebben van fysieke klachten en 1 op de 10 gaat vaker naar de fysiotherapeut.

Bewegen helpt
Bewegingswetenschapper Wessel Breeuwsma, de zitexpert bij Sitness, geeft aan dat het te lang zitten in dezelfde houding juist de klachten veroorzaakt: ‘Het regelmatig bewegen, ieder uur/half uur, smeert de gewrichten en zorgt ervoor dat deze klachten niet ontstaan of verergeren. De houding in de stoel of de manier van zitten is eigenlijk van ondergeschikt belang.” Op de Zitloze Werkdag zelf gaven de rolstoelbasketballers onder meer via internet uitleg over oefeningen. Kijk ook op: www.sitness.nl/zitlozewerkdag

Meer berichten