Jongeren leren programmeren
Foto: Sigurd Schuetz

Jongeren leren programmeren

WIERDEN - “Ik ben hier samen met mijn vriend David. We kregen een mailtje dat we mochten komen. Ik vind het hartstikke leuk hier. Volgende keer komen we weer!” vertelt Bram Sluiskes (9). Zij hadden het geluk dat ze mee mochten doen met de eerste Coderdojo-workshop op 12 december in bibliotheek van Wierden.

Bij CoderDojo leren kinderen en jongeren (tot 18 jaar) spelenderwijs meer over games, websites en apps en kan er meteen geoefend worden. Ook spelletjes ontwikkelen of zelfs een eigen robot programmeren behoort tot de mogelijkheden. Er zijn ‘mentoren’ aanwezig die de kinderen helpen, als ze er even niet uitkomen. “Ik hoop dat er dan ook wat oudere kinderen komen,” vindt mentor Roelof Berkepeis, die zelf altijd als front end developer gewerkt heeft. “Ja, dat zou leuk zijn,” valt mentor Gerard Hoppen hem bij, “Dan kun je ook allerlei experimenten doen, zoals lampen laten branden via software die je zelf programmeert.” Anita Kockx, die vanuit de bibliotheek het CoderDojo-programma coördineert, is enthousiast over deze workshops: “Kinderen leren zo ook samen te werken. De ene weet dit, de ander weet dat. Ze helpen elkaar en leren van elkaar. En er wordt ook een beroep gedaan op hun creativiteit. Je leert ‘in stapjes te denken’: als iets niet lukt, is er waarschijnlijk een tussenstap nodig om je doel te bereiken.”

Website
Kinderen en jongeren die nu al graag aan de slag willen, kunnen allerlei games en programma’s vinden op www.coderdojo-wierden.nl Deze worden gratis ter beschikking gesteld. De workshop die in januari gehouden zou worden kan helaas niet doorgaan vanwege de corona-maatregelen, maar de workshop op zaterdag 13 februari van 13.00 tot 16.00 uur hopelijk wel. Het aantal deelnemers is beperkt en daarom is van tevoren aanmelden verplicht. Dat kan via: contact@coderdojo-wierden.nl. Bel of mail voor meer informatie met Anita Kockx: 0546 - 572784 of a.kockx@bibliotheekwierden.nl

Meer berichten