Afbeelding

Gemeente gaat klein chemisch afval vaker inzamelen

Algemeen

ENTER/WIERDEN - Vanaf januari kunnen inwoners van de gemeente Wierden hun klein chemisch afval vaker inleveren. Het gaat om een proef die loopt tot en met juni 2021. Na die periode moet blijken of inwoners veel gebruik maken van de extra inzameldag en of er in totaal meer chemisch afval wordt ingezameld.

Op dit moment kunnen inwoners van de gemeente Wierden alleen ’s avonds tussen 18.00 en 19.30 uur klein chemisch afval (kca) inleveren. De chemokar staat op de eerste woensdagavond van de maand aan de Fleuweweg in Enter en op de laatste woensdagavond van de maand bij de gemeentegarage in Wierden.
Vanaf januari tot en met juni komt daar een dag bij: dan staat de chemokar ook één keer per maand op zaterdag bij het afvalbrengpunt aan de Enterweg. “We willen het gemakkelijker maken voor onze inwoners om kca in te leveren”, aldus wethouder Richard Kortenhoeven. “Ik kan me voorstellen dat die extra zaterdag voor sommige mensen heel handig is, zeker omdat ze dan ook ander afval in kunnen leveren bij het afvalbrengpunt.”

Ondermaatse inzameling
Uit cijfers blijkt dat er in de gemeente Wierden op dit moment minder kca wordt ingezameld dan in omliggende gemeenten. Ook landelijk scoort Wierden onder het gemiddelde. “We hebben afvalscheiding bij de bron hoog in het vaandel staan”, vertelt Kortenhoeven. “Daarom doen we deze proef ook. Na afloop gaan we kijken of er meer klein chemisch afval is ingezameld en of er minder tussen het restafval terecht is gekomen. Daarna beslissen we wat het vervolg is.”

Gedragsverandering
Ook in veel andere gemeenten blijkt het lastig om de aparte inzameling van diverse afvalstromen te verbeteren. Veel komt hierbij neer op een stukje gemakzucht: het is makkelijker voor mensen om bijvoorbeeld lege batterijen bij het restafval te gooien dan ze apart in te leveren. Ook zullen veel mensen chemicaliën en dergelijke simpelweg door de gootsteen spoelen in plaats van apart aan te bieden. Dit is echter bijzonder slecht voor het milieu; de kosten voor waterzuivering nemen al steeds verder toe door spullen in het water die er niet in thuis horen.

De vluchtheuvel rond 1933.
Onthulling eerste project SKHE: De vluchtheuvel 4 uur geleden
Afbeelding
Veel positieve reacties over sportinstuif van De Welle 12 uur geleden
Samen met verschillende partijen willen de 14 Twentse gemeenten werken aan een vitale samenleving met ruimte voor iedereen.
Sport voor iedereen mogelijk maken 27 mrt, 18:04
Woonboulevard Almelo trapt de serie braderieën af met een Middeleeuwse Braderie. (Foto: Larissa van Zeist)
Stoomtrein rijdt op tweede paasdag 27 mrt, 13:57
Alle verenigingen zijn uitgenodigd om volgend jaar weer mee te doen met de competitie.
Kluppelshuizen 1 wint de klootschietcompetitie 27 mrt, 13:53
Afbeelding
Dierenambulance zoekt vrijwilligers 27 mrt, 08:06
Vaccinatie moet het kind al bij de geboorte goede bescherming bieden tegen kinkhoest.
GGD ziet ook hier de toename kinkhoest 26 mrt, 18:12
Afbeelding
Generatietuin weer klaar voor de lente en zomer 26 mrt, 11:57