Controleer uw AED en zorg dat deze weer ‘winterklaar’ is

TWENTE - De winter is al weer rap in aantocht. Inmiddels hebben we al weer de eerste nachtvorst gehad. Een goed moment om even na te denken over de buiten hangende AED’s en de jaarlijkse controle.

De afgelopen tien jaar verschenen meer en meer AED’s in het straatbeeld. Ook in Twente zijn de nodige levensreddende apparaten te vinden. Het probleem is alleen dat het onderhouden van de AED’s te weinig aandacht krijgt bij veel mensen. Een AED kan gebruikt worden om bij een hartritmestoornis of hartstilstand elektrische schokken toe te dienen. Een AED heeft daarom twee belangrijke onderdelen die regelmatig gecontroleerd moeten worden: de accu en de elektrodes. De accu van een AED gaat doorgaans enkele jaren mee, maar dit is wel afhankelijk van het model en of u bijvoorbeeld regelmatig zelftesten of trainingen uitvoert. Wanneer een AED buiten hangt of in een ruimte die blootgesteld is aan fikse vorst kan de levensduur en effectiviteit van de accu omlaag gaan. De elektroden zijn eveneens aan enige slijtage onderhevig, zelfs wanneer u ze niet gebruikt. De elektroden worden op het lichaam geplakt en bevatten een geleidende del voor goede afgifte van de schokken. Daarom hebben ook de elektroden een uiterste inzetdatum.

Verwarmde kast
Om de inzetbaarheid van een AED ook bij extremere buitentemperaturen te garanderen is het belangrijk om deze goed op te bergen. Wanneer u beschikt over een buitenkast is het belangrijk dat deze voorzien is van een verwarmingselement. Natuurlijk doet u er dan ook verstandig aan om de deurrubbers in te vetten, net zoals bij uw auto. Dit voorkomt dan dat de deur vastgevroren zit wanneer u de AED nodig hebt. Een enge gedachte wanneer elke seconde telt.

AED ook te vinden?
In de praktijk blijkt dat ook een goed werkende, goed geplaatste AED lang niet altijd te vinden is in een noodsituatie. Dit komt vaak doordat een AED niet in een specifieke database staat. Er zijn in de begindagen van de AED vele databases opgezet, zonder een echt overkoepelende database. Hierdoor zijn lang niet alle AED’s te vinden. In Twente is www.twentehartsafe.nl een goed startpunt.

Meer berichten