Jaarboek Twente jubileert in stilte

TWENTE - Binnenkort verschijnt de 60e editie van het Jaarboek Twente. Ook deze uitgave biedt weer een blik op diverse bijzondere Twentse verhalen. Ditmaal ligt de focus op muziek en sport.

Zo is er het verhaal van het reizende gezelschap Opera Forum, vanaf 1955 gevestigd in Enschede. In haar bloeiperiode beschikte de organisatie over een eigen orkest, meerdere vocalisten, een eigen koor en balletgroep en een symfonieorkest. De opkomst en uiteindelijke ondergang van Opera Forum is slechts een van de vele onderwerpen die in Jaarboek Twente 2021 aan bod komen. Het thema van de 60ste editie van het Jaarboek is ‘Muziek en sport in Twente’ Normaal gesproken zou deze jubileumuitgave van Uitgeverij Twentse Media (UTM) reden zijn voor een feestelijke presentatie, maar vanwege de beperkingen vanwege Covid 19 verloopt de verschijning in stilte.
De inhoud beperkt zich niet tot enkel sportieve en muzikale onderwerpen, textiel krijgt - in Twente niet verrassend - ook volop aandacht. Meer dan 15 auteurs hebben een bijdrage geleverd aan Jaarboek Twente 2021. Dat grote aantal medewerkers zorgt voor een grote verscheidenheid aan onderwerpen. Het sportieve element wordt onder meer belicht in hoofdstukken over het Nederlands voetbalkampioenschap van Heracles in 1927, Twentse medaillewinnaars bij Olympische spelen en een blik in wielerdorp Enter. De muzikale inbreng bestaat uit verhalen over Opera Forum, Terang Bulan in Tukkerland, Bob Dylan en Alphons Gaalman. Daarnaast is er een studie over de Twentse textielmoeheid, over het opmerkelijke feit dat de textielindustrie zich niet tot Enschede, Almelo en Borne beperkte, Diepenheim heeft namelijk ook een textielverleden. Het leven van Gerrit Jan van Heek als grootgrondbezitter wordt uitvoerig behandeld. Maar er is nog veel meer. Zo schrijft Willem Bulter over schuilplaatsen in het oosten tijdens de Tweede Wereldoorlog. (UTM bracht vorig jaar al een boek van deze auteur uit waarin de oorlogstijd in Lonneker wordt beschreven). Verder kunt u lezen over de Drentse kolonie die zich in Enschede op het Patmos vestigde. Al met al bieden de ruim 160 pagina’s een bonte mix van oude en meer recente verhalen uit de Twentse historie.

Bestellen
De jubileumeditie is vanaf 30 oktober in de boekhandel verkrijgbaar. Het boek kan ook besteld worden via www.uitgeverijtwentsemedia.nl. De verkoopprijs is € 19,95.

Meer berichten