Afbeelding

Steeds meer initiatieven voor semi-beschermd wonen

Algemeen

WIERDEN - Het is een opmerkelijke trend die we de afgelopen steeds vaker zien: er ontstaan meer en meer burgerinitiatieven voor het opzetten van kleinschalige woongemeenschappen. Hierbij ligt de nadruk steeds vaker op het semi-beschermd wonen voor senioren; een mooie tussenvorm waarbij mensen steun aan elkaar hebben en wat weerbaarder tegenover de rest van de wereld.

Ook in Wierden zijn inmiddels dit soort initiatieven te vinden, zoals vereniging 't Höfke. Zij willen een woonhof realiseren met levensloopbestendige woningen. Doel is om ouderen die kleiner willen wonen een optie te bieden waarbij ook zorg tot de mogelijkheden behoord. Aanvankelijk zou de groep aan de Weusteweg dit realiseren, maar door omstandigheden kon men de benodigde grond niet krijgen. De groep, die nu al zo'n vijftig geïnteresseerden omvat, kijkt nu naar alternatieve locaties. Zo zijn er ook gesprekken gaande met de gemeente over een plek in Zuidbroek. De gemeente is in ieder geval enthousiast dat inwoners dit zo voortvarend oppakken; het voorziet namelijk ook echt in een concrete behoefte.

Bittere noodzaak
De afgelopen jaren zien we steeds vaker dat senioren niet meer zo snel in aanmerking komen voor de zware en bovenal dure verpleeghuiszorg. Tegelijk worden mensen steeds ouder en blijven ze ook op leeftijd steeds zelfstandiger. Dit alles zorgt ervoor dat er de komende decennia een grotere groep senioren zelfstandig zal blijven wonen, waarbij de beschikbaarheid van zorg wanneer het nodig is een belangrijk aspect is. Woningen worden dan levensloopbestendig gerealiseerd; drempelvrij en met bijvoorbeeld (mogelijkheden voor) een slaapkamer op de begane grond.

Typisch Twentse hofjes
Veel van dit soort initiatieven kiezen ook voor een echt Twentse benadering van zo'n semi-beschermde woonvorm: het traditionele hofje. Het wonen aan een hofje heeft veel voordelen; er kunnen mooie gemeenschappelijke buitenruimtes aangelegd worden en bewoners hebben vaak wat directer contact met de hofgenoten. Zo kunnen zij wat meer naar elkaar omkijken en elkaar ondersteunen wanneer dit nodig is.

Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 15 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 19 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak 23 uur geleden
Afbeelding
Inloop met lunch in De Bron 23 uur geleden
Er kan worden gekozen tussen routes van 12, 25 en 50 kilometer.
Hemelvaartsdag Fietstocht vanaf het Akkerhus Ypelo gisteren
Waar het allemaal begon in Almelo – 1957 – Grotestraat 106
Roessingh Revalidatie Techniek heeft nieuwe aanmeetlocatie 23 apr, 13:42
Tijdens een van de bijeenkomsten werd er opnieuw getrouwd.
Bijeenkomsten 'De Kracht van Herinnering' 23 apr, 12:05
Frank Smit van SVZW scoorde weer twee keer.
SVZW - Achilles '12: Opnieuw volle buit voor de Zwaluwen 23 apr, 10:16