Gemeente voert onderzoek uit naar woonwensen starters

WIERDEN - Wonen is een belangrijk thema voor de gemeente Wierden. De beschikbaarheid van voldoende en betaalbare woningen voor een brede doelgroep is van groot belang. Het aanbieden van plekken en mogelijkheden voor starters heeft hierbij een hoge prioriteit. Jongere inwoners die wegtrekken naar andere gemeenten wegens te weinig woonruimte, is een grote aantasting van de leefbaarheid.

De gemeente is maandag begonnen met een nieuwe enquête om de woonwensen van starters in kaart te brengen. Wierdenaren kunnen tot en met 14 juni meepraten door deze online vragenlijst in te vullen via www.wierden.nl/woonwensen

Nieuw beleid
De gemeente wil met dit onderzoek duidelijkheid krijgen over hoe starters op dit moment denken over het lokale woningaanbod. De gemeente hoort namelijk vaak dat jongeren langer thuis blijven wonen omdat er simpelweg te weinig passende starterswoningen zijn. Zij zouden dan vaker naar Almelo of Bornerbroek trekken omdat ze daar wel een betaalbare woning kunnen krijgen die bij hun wensen past. De gemeente wil dus ook specifiek weten waar behoefte aan is voor de groep die nu voor het eerst zelfstandig wil gaan wonen. Momenteel zit de woningmarkt in een lastige positie; prijzen van woningen stijgen maar door, terwijl zeker de jongere koper vaak niet een passende hypotheek kan krijgen. Dit is dus een concreet probleem. In andere gemeenten werd onder meer ingezet op kleinere, goedkopere bouwprojecten.

Nieuw beleid
De uitkomsten van het onderzoek gebruikt de gemeente Wierden om te kijken of er genoeg woningen in onze gemeente zijn die passen bij de wensen van onze jongeren. Als het nodig is, kan de gemeente de plannen voor de toekomst daarop aanpassen. Na de zomer gaat de gemeente met projectontwikkelaars en woningcoöperatie Reggewoon in overleg over welke woningen er in de toekomst nodig zijn. De verzamelde input gebruiken ze bij het maken van (nieuw) woonbeleid, passend bij de wensen en behoeften van onze inwoners. De uitkomsten worden gepubliceerd op wierden.ikpraatmee.nl.

Meer berichten