Afbeelding

Wegzuigen van nesten blijft belangrijkste instrument bij verminderen overlast

Algemeen

WIERDEN - De gemeente Wierden gaat dit jaar de eikenprocessierups ook preventief bestrijden. Dit gebeurt alleen op plekken waar de rups het grootste risico vormt voor de volksgezondheid: in de buurt van scholen en langs de Almelosestraat in Wierden. Daarnaast worden, net als voorgaande jaren, de nesten zoveel mogelijk weggezogen.

Naast de bestrijding op korte termijn, zet de gemeente ook in op beheersing van de overlast op de lange termijn. Dit gebeurt door het vergroten van de biodiversiteit om zo meer natuurlijke vijanden van de rups te creëren, het aantal eiken te verminderen en geen nieuwe eikenbomen meer aan te planten. “Het is belangrijk om nu ook aan de lange termijn te denken”, vindt wethouder Johan Coes. “Meer preventieve bestrijding heeft ook negatieve gevolgen voor de natuur en dat willen we voorkomen. We moeten nu juist meer inzetten op biodiversiteit.”

Melden van nesten

Ook dit jaar kunnen inwoners bomen met nesten melden via het loket en de website van de gemeente. De nesten worden verwijderd op basis van prioriteit. Nesten op drukke locaties en plekken waar veel kinderen spelen worden als eerste weggezogen. “Het is een illusie om te denken dat we de eikenprocessierups volledig kunnen bestrijden. Uiteraard doen wij ons uiterste best om de overlast zoveel mogelijk te beperken, maar hoe vervelend het ook is, we moeten leren leven met de aanwezigheid van het beestje”, aldus Johan Coes.

Afbeelding
Veel positieve reacties over sportinstuif van De Welle 7 uur geleden
Samen met verschillende partijen willen de 14 Twentse gemeenten werken aan een vitale samenleving met ruimte voor iedereen.
Sport voor iedereen mogelijk maken 23 uur geleden
Woonboulevard Almelo trapt de serie braderieën af met een Middeleeuwse Braderie. (Foto: Larissa van Zeist)
Stoomtrein rijdt op tweede paasdag 27 mrt, 13:57
Alle verenigingen zijn uitgenodigd om volgend jaar weer mee te doen met de competitie.
Kluppelshuizen 1 wint de klootschietcompetitie 27 mrt, 13:53
Afbeelding
Dierenambulance zoekt vrijwilligers 27 mrt, 08:06
Vaccinatie moet het kind al bij de geboorte goede bescherming bieden tegen kinkhoest.
GGD ziet ook hier de toename kinkhoest 26 mrt, 18:12
Afbeelding
Generatietuin weer klaar voor de lente en zomer 26 mrt, 11:57
Afbeelding
Jan Quintus Zwart al 40 jaar dirigent van Looft den Heer 26 mrt, 07:58