Afbeelding
Foto: Gemeente Hellendoorn

Onderzoek uit voorzorg bij speelplaatsen in Enter

Algemeen

ENTER - We vallen maar even met de deur in huis: er is geen directe aanleiding om u zorgen te maken over wat er in dit artikel staat. Maar uit voorzorg laat de gemeente wel bodemonderzoek uitvoeren bij twee speelplaatsen in Enter.

Zodra we het hebben over asbest, komt er gelijk een schrikbeeld naar boven bij veel lezers. Zeker wanneer het gaat om mogelijke vervuilingen in hun directe omgeving. De gemeente laat nu onderzoek uitvoeren naar de mogelijke aanwezigheid van asbest op twee speelplekken: de speelplaats bij de Berghorst en een speelplaats ter hoogte van de Brinkstraat 3-5. Dinsdag begon het bodemonderzoek.

BAS
Het Projectbureau Bodem Asbest Sanering (BAS) liet op basis van gemeentelijke informatie een historisch onderzoek uitvoeren. Er werd gekeken naar welke activiteiten er ooit plaats hebben gevonden op een betreffend terrein. En hoe groot de kans is dat hierdoor de bodem verontreinigd kan zijn. Hoewel onderzoek vooralsnog geen aanwijzingen gaf voor bodemverontreiniging, gaat men voor de zekerheid toch een verkennend bodemonderzoek doen in en rond de speelplekken. Het doel is om uit te sluiten dat er inderdaad asbest aanwezig is.

Onderzoek
Een gecertificeerd onderzoeksbureau verricht het onderzoek. Onder meer door het boren van gaten en/of sleuven op diverse plekken. Zo kan gemeten worden of er asbest in de grond zit. De medewerkers dragen hiervoor beschermende kleding, omdat zij gezien de aard van dit soort banen vaker blootgesteld kunnen worden aan gevaarlijke stoffen. Ook wanneer er asbest wordt gevonden levert het geen direct gevaar op voor uw gezondheid. Het asbest zit dan immers nog onder de grond waardoor er geen acuut gezondheidsrisico is.

Twente asbestvrij
Het onderzoeken van dit soort locaties en eventuele saneringen passen ook binnen het bredere beleid om uiteindelijk heel Twente asbestvrij te maken. Het is al geruime tijd verboden om dit materiaal te gebruiken voor nieuwe toepassingen en er is actief beleid om bestaande asbesthoudende daken en objecten te saneren.

Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak 43 minuten geleden
Afbeelding
Inloop met lunch in De Bron 43 minuten geleden
Er kan worden gekozen tussen routes van 12, 25 en 50 kilometer.
Hemelvaartsdag Fietstocht vanaf het Akkerhus Ypelo 2 uur geleden
Waar het allemaal begon in Almelo – 1957 – Grotestraat 106
Roessingh Revalidatie Techniek heeft nieuwe aanmeetlocatie 21 uur geleden
Tijdens een van de bijeenkomsten werd er opnieuw getrouwd.
Bijeenkomsten 'De Kracht van Herinnering' 22 uur geleden
Frank Smit van SVZW scoorde weer twee keer.
SVZW - Achilles '12: Opnieuw volle buit voor de Zwaluwen gisteren
Merle Bouwmeester uit Wierden en Lina Ilkay uit Zutphen.
Druk en succesvol weekend voor SVOD gisteren
Afbeelding
Proces rondom programmeringsafspraken van windenergie in gemeente Wierden 23 apr, 07:58