Afbeelding

Column: Er is nog zoveel niet verteld

Algemeen

De oproep aan mensen die de oorlog hebben meegemaakt om het eigen verhaal over de oorlog te vertellen, heeft in vele dorpen en steden reacties teweeggebracht. Ook hier in Twente.

Ik dacht de verhalen te kennen, maar intussen duiken er nu, bijna 75 jaar na de bevrijding, verhalen op die nog niet zijn verteld en niet zijn opgeschreven. Zo werd ik eind vorig jaar gebeld door Jos Everink uit Enschede. Ze vertelde mij dat haar tante, Miep de Vries (94) haar verhaal wilde doen over een bizarre fietstocht. Een fietstocht die ze had ondernomen in de oorlogswinter 1945, samen met haar beide zussen van Rotterdam naar Oldenzaal. Miep de Vries, het meisje dat ook getuige was van de ramp die zich voltrok destijds bij de explosie op de markt in Oldenzaal op dinsdag 08 mei 1945 toen in Oldenzaal de bevrijding werd gevierd.

En het verhaal Ben Lösbroek van het tafelkleed dat Leendert de Leeuw, de Joodse slager uit de Waagstraat, in bewaring gaf aan de overgrootouders van Ben. Maar ook de bundel met verhalen die wij ontvingen over de Joden die destijds in Oldenzaal woonden. Wat een inkijk geeft in het leven van de Joden in het Oldenzaal van toen en ook dat willen wij u niet onthouden. Beelden uit de oorlogsjaren komen op het netvlies, namen van mensen en situaties van toen trekken voorbij. Voor sommigen van u nog herkenbaar. Verhalen die we nu opschrijven en vastleggen opdat ze niet verloren gaan.

Aan het begin van het herdenkingsjaar 75 jaar vrijheid, besteedt DWF mediamakers in de Hartkranten aandacht aan bekende en onbekende oorlogsverhalen. In de aanloop naar het vieren van 75 jaar vrijheid in april 2020 gaat de Hartkrant u wekelijks in korte episodes het verhaal doen van de bizarre fietstocht van de drie zusjes de Vries van Rotterdam naar Twente.

Besef: 75 jaar vrijheid, is nooit vanzelfsprekend.

Kaatjeknip, januari 2020

Afbeelding
Nieuwe tafel? Maak hem samen met Mooie Tafels 1 uur geleden
De vluchtheuvel rond 1933.
Onthulling eerste project SKHE: De vluchtheuvel 19 uur geleden
Afbeelding
Veel positieve reacties over sportinstuif van De Welle 28 mrt, 09:58
Samen met verschillende partijen willen de 14 Twentse gemeenten werken aan een vitale samenleving met ruimte voor iedereen.
Sport voor iedereen mogelijk maken 27 mrt, 18:04
Woonboulevard Almelo trapt de serie braderieën af met een Middeleeuwse Braderie. (Foto: Larissa van Zeist)
Stoomtrein rijdt op tweede paasdag 27 mrt, 13:57
Alle verenigingen zijn uitgenodigd om volgend jaar weer mee te doen met de competitie.
Kluppelshuizen 1 wint de klootschietcompetitie 27 mrt, 13:53
Afbeelding
Dierenambulance zoekt vrijwilligers 27 mrt, 08:06
Vaccinatie moet het kind al bij de geboorte goede bescherming bieden tegen kinkhoest.
GGD ziet ook hier de toename kinkhoest 26 mrt, 18:12